18.4.2023. 10:14
0
AI će promijeniti društvo više od vatre i struje. Direktor Alphabeta o umjetnoj inteligenciji: To me drži budnim
Sundar Pichai, generalni direktor kompanije Alphabet kaže da bi umjetna inteligencija (AI) mogla biti najintenzivinija, i najnaprednija tehnologija u ljudskoj historiji.

U intervjuu za CBS Pichai je rekao da bi promjene koje uslijede zbog ove tehnologije uvele duboke promjene u naše društvo: “Dublje od vatre, struje ili bilo čega što smo radili u prošlosti”.

“Razvijamo tehnologiju koja će sigurno jednog dana biti daleko sposobnija od bilo čega što smo ikada ranije vidjeli”, dodao je on.

Google je nedavno objavio svoj ChatBot, Bard, kao dio eksperimentalnog ispitivanja ove tehnologije, a kompanija planira da je ugradi i u Google pretraživač.

Alphabet je najavio ove proizvode nekoliko mjeseci nakon što je OpenAI objavio CharGPT. Popularnost bota izazvala je šokove kroz tehnološku industriju, pokrenuvši trku između nekih tehnoloških kompanija za izvođenje novih AI proizvoda na tržište i navodno pokrenuvši Google da proglasi interni „kod crveni“.

Microsoft, Googleov stari rival i istaknuti investitor u OpenAI, već je objavio verziju svog konkurenta Google pretrage, Binga, sa AI-om.

Iz Googlea žele da naglase da kompanija preuzima odgovoran pristup razvoju umjetne inteligencije, što je izazvalo frustracije nekih zaposlenih zbog sporijeg tempa. Međutim, zaposleni u Googleu su navodno izrazili zabrinutost zbog AI proizvoda koji se prebrzo lansiraju.

Pichai je rekao da nije imun na strahove u vezi sa novom tehnologijom. Rekao je za CBS da su ga brzina razvoja umjetne inteligencije i zabrinutost zbog pogrešnog korištenja držale budnim.

“Tamo još nemamo sve odgovore, a tehnologija se brzo kreće, rekao je Pichai. “Dakle, da li me to drži budnim noću? Apsolutno.”


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.