25.2.2015. 23:07
0
Sarajlije, pazite da ne postanete žrtva ove „blaže opcije“
Pucnjava, jedno lice ranjeno, napadač uhapšen, pušten na slobodu jer nije bilo osnova za pritvor, opljačkana benzinska pumpa, pljačkaši oslobođeni, nije bilo osnove za pritvor. Ovo su samo dva primjera koja čine našu svakodnevnicu, a izazivaju revolt kod građana. Pitali smo se, koja je funkcija mjere pritvora i kako se ona određuje? Odgovore na ta pitanja u ovom prilogu su nam dali Jasmina Omićević, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, i advokat Omar Mehmedbašić.
Tužilaštvo predlaže pritvor, a Sud je taj koji odlučuje mjeru pritvora, koji se daje na osnovu osnovane sumnje i nekoliko tačaka. Iako se nama kao građanima čini da se prekršiocima zakona rijetko izriču mjere pritvora, statistika Tužilaštva govori drugačije.

Težina počinjenog krivičnog djela može, ali i ne mora uticati na mjeru određivanja pritvora.

Građani, čuvajte se i molite Boga da ne postanete žrtva ove „blaže opcije“ o kojoj govori advokat Mehmedbašić, dok se nekada nešto ne promijeni u pravosudnom sistemu BiH.





Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Adis Zilić

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.