25.2.2015. 23:45
0
Sarajlije, znate li po čemu trebamo pamtiti današnji datum?
Prije 21 godinu, tačnije 5. oktobra 1992. godine, tada 25-godišnji Enver Zornić je na prvoj liniji čuvao grad od agresorske vojske. Iako skromno naoružani, Enver i njegovi saborci, se nisu libili reći „ne“ mnogo naoružanijoj i spremnijoj vojsci.
Ono što naši borci nisu znali jeste da im predstoji jedna od najvažnijih borbi za odbranu grada, bitka koja je trajala puna tri dana. Prvog dana su borbe okončane u sumrak, a naši borci nisu poklekli pred napadima. Borbe su nastavljene i narednog dana, 6. oktobra 1992. godine.

U ranim jutarnjim satima 7. oktobra je agresorska vojska ušla u prostorije nekadašnjeg restorana „11 plavih“. Zaštitni puk Štaba Vrhovne odbrane Vojske Republike Srpske je direktno bio uključen u napad, što dokazuje da je napad naređen sa samog vrha Vojske RS-a. Agresivni napad je bila poruka Sarajlijama, ali su branioci grada imali svoj odgovor na tu poruku, a to je briljantna akcija kojom su zaustavili napad i natjerali protivnika da se povuče.

Dva su pripadnika Armije RBiH u ta tri dana dali živote za odbranu grada.

 „Kada neprijetelj ide u napad, gleda šta je ispred njih, a kada mi idemo u napad, gledamo šta je iza nas“, motiv je koji je braniocima Sarajeva davao najjače oružje koje su mogli imati.

Današnji dan, 7. oktobar, moramo upamtiti kao dan kada je izvojevana jedna od najvažnijih bitki u odbrani grada, bitka za „Jedanaest plavih“. Prisjetite se i na svoj način odajte počast onima koji su rizikovali i koji su dali svoje živote da bi mi danas živjeli slobodno u svojoj BiH.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Ermin Ljumić
Montaža: Emir Preljević
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.