26.2.2015. 0:13
0
„Kada sam prvi put došla u Sarajevo, plakala sam, a sada je to moj dom!“
Postoji šaljiva konstatacija da samo četiri miliona osoba ima sreću da živi u Bosni i Hercegovini. Drugi nemaju tu sreću, ali imaju sve ostalo. Veliki broj mladih želi napustiti našu zemlju. S druge strane, postoje oni koji nisu rođeni u BiH, ali su ranije pomenutu sreću pronašli upravo ovdje.
Cat je rođena u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Sarajevo su je dovele poslovne ambicije.

Došla sam u Sarajevo prije godinu dana s namjerom da otvorim hostel u gradu. Ne postoje strani vlasnici hostela u zemlji i mislila sam da je dobra prilika doći. Ovo je prelijepo mjesto“, izjavila je Cat u razgovoru za Source.ba portal.

U Sarajevo je došla turistički prije dvije godine, provela nekoliko dana, a zatim se vratila prošlog avgusta s namjerom da ovdje i ostane.

Nakon jednog mjeseca sam pronašla sve. Imala sam objekat, imala sam poslovnog partnera, upoznala momka. Cijeli grad je bio moj nakon samo mjesec dana i znala sam da nisam luda“, objasnila je Cat.

Cat je ljubav pronašla u Sarajevu, a ljubav je Giovannu dovela u naš glavni grad. Giovanna je u Sarajevo došla iz Barija, grada na jugu Italije, i to u vremenu u kojem su ožiljci rata bili mnogo svježiji.

Ja sam prvi put došla 98., da vidim malo kakva je situacija, hoće li mi se svidjeti živjeti ovdje. Devedeset i devete sam se zastalno preselila ovdje. Devedeset i osme, ko je bio, zna kako je taj grad izgledao. Međutim, mene je ljubav dovela u ovaj grad. Kad ste zaljubljeni i volite tu osobu, nije bitno gdje se nalaziš. Bitno je kako se osjećaš u tom momentu. Bilo je dosta ruševina i sjećam se da sam  prvi put kad sam ušla u Sarajevo plakala“, priča Giovanna.

U međuvremenu se razvila nova ljubav, ona prema gradu. Vrijeme je učinilo svoje, pa je Sarajevo danas Giovannin dom.

Priznaju, nažalost, obje da njihovi sunarodnjaci pri pomenu naše zemlje pomisle uglavnom na rat.

 „Nažalost, većina ljudi zna samo za rat. Kao što znate, to je glavni detalj za grad, što je šteta jer ono zbog čega dolazite u grad i zbog čega se zaljubite u grad nije rat. To je nešto mnogo sadržajnije od toga. Ali oni znaju o ratu, naravno. Ponekad pronađem nekog ko je čuo za Olimpijadu i skijališta, ali to je još rjeđe. Većina ljetnih turista ne znaju za mogućnosti zimskog turizma“, tvrdi Cat, a Giovanna dodaje kako su njeni sunarodnjaci vjerovali kako je rat u BiH trajao sve do 2005. ili 2006. godine.

I stranci se suočavaju sa istim problemima kao i mi u namjeri da pokrenemo vlastiti posao.

 „Nije bilo lako pokrenuti posao. Birokratija je ovdje veoma zahtjevna kako bi sve bilo legalno. Moj je cilj bio da mi posao bude legalan i koristan ekonomiji. Trebalo mi je vremena, ali sam imala nekoga ko je govorio bosanski i ko mi je pomagao sa tim. On mi je bio apsolutno neophodan kako bi sve završila,  naročito kao nova osoba u gradu, koja ne razumije pravila, ne razumije male stvari kao 'štela' ili 'mahala'. To su riječi koje su nadošle veoma brzo dok sam pravila greške i učila“, priča Cat.

Mnogo je toga što bi Cat i Giovanna preporučile onima koji posjete naš glavni grad, a najviše se tu ističu prirodne ljepote.

Na početku priče smo govorili o mladima koji žele napustiti BiH. Kao neko ko je došao, zapazio i iskoristio potencijale koje naša zemlja nudi, naše sagovornice imaju mali savjet, ili nazovimo to ohrabrenje.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelji: Alen Alilović/Ermin Ljumić
Montažer: Ermin Ljumić
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.