26.2.2015. 0:23
0
Estetska hirurgija u BiH: Veće grudi u trendu, muškarci „vraćaju“ kosu
Muškarci širom svijeta su u posljednjim mjesecima strepili zbog zdravstvenog stanja Andresse Urach, Brazilke koja se proslavila svojim oblinama i navodnom vezom sa Cristianom Ronaldom. Andressi su estetski zahvati gotovo došli glave, što znači da se ili ona, ili njeni doktori, nisu pridržavali propisanih pravila.
Ako se pacijent i hirurg pridržavaju pravila, do komplikacija gotovo da ne može doći. Ukoliko neko odstupi od nekih pravila, logično je da je stepen pojave komplikacija puno češći i veći. Mislim da su obično neke infekcije. Jedan mali procenat komplikacija se mora desiti, ali treba uvjeriti pacijenta i porazgovarati sa njim čega se on mora pridržavati, šta hirurg mora da sprovede sve do, za vrijeme i poslije operativnog zahvata i komplikacija ne bi trebalo da bude“, tvrdi Prim. Mr. Sc. Dr. Alija Aginčić iz „Naše male klinike“ u Sarajevu.

Andressa je nastojala povećati svoju zadnjicu, što je estetski zahvat koji se već godinama praktikuje širom svijeta, pa i u BiH.

To toliko nije popularno kod nas. Radimo ih, ali ta operacija je Kaliforniju je karakteristična. Tamo imate one curice što voze roušle. Obično sve imaju implantate u stražnjici. U Ujedinjenim Arapskim Emiratima dosta žene obraćaju pažnju na taj dio tijela. Kod nas se rade na dva načina. Moguće je raditi implantatima i moguće je transferom masnog tkiva, znači vlastitog masnog tkiva koje vadimo iz  trbušne stijenke i stavljamo ga u tu regiju“, objašnjava naš sagovornik.

Ono što je popularnije kod žena koje su koristile usluge „Naše male klinike dr. Alije Aginčića jesu zahvati vezani za grudi i lice.

Pa kod žena najpopularniji zahvati su obično korekcije grudi, zatim liposukcije abdominoplastike, bleferoplastike, face liftinzi i dosta aplikacija filera i botoksa za neku njegu lica i blaže korekcije na licu.

Najpopularnije su svakako pomenute korekcije grudi, a cijena je, u poređenju sa Evropom, pa i regionom, mnogo niža, zbog čega naš sagovornik ima sve više pacijentica koje dolaze van BiH.

Oko 5.000 KM je operacija povećanja grudi, gdje su svi troškovi uključeni u operaciju: rad ekipe, hirurga, njegovog asistenta, dvije sestre, anesteziologa, utrošak svih materijala koji se koriste u operaciji, od anestetika, gaza, konaca i sveg ostalog što se troši i implantata koji su jako skupi. Sve to stane u oko 5.000 KM.

Kao što je djevojka sa početka naše priče pretjerala sa korekcijama zadnjice, tako su nerijetki nerealni zahtjevi žena kada su korekcije grudi u pitanju.

Ima zahtjeva da grudi budu malo veće. Ne malo veće, nego dobro veće. Mi te ipak probamo razgovorom da usmjerimo i da pokažemo kako bi to izgledalo. Mi čak imamo na našoj klinici i kompjuterske animacije, a imamo i sajzere, kojima pacijentu tačno objasnimo kako će izgledati nakon ugradnje određenog implantata“, izjavio je dr. Aginčić u razgovoru za Source.ba portal.

Ti nerealni zahtjevi nisu jedini, nazvaćemo ih, neobični.

Pa bilo je uklanjanje grudi kod žena, promjene spola. To više nisu neobični zahvati. Promjena spola se radi u svijetu i oni su opravdani. Pacijent mora imati sva potrebna ljekarska uvjerenja za taj zahvat, ali mi ih ovdje ne radimo. Ja ipak smatram da to nisu zahvati kojima se mi trebamo baviti“, ističe naš sagovornik.

Nisu dame te koje isključivo posjećuju estetske hirurge. I muškarci su ti koji se nerijetko odlučuju za korekcije svog tijela, a najčešći zahvati koje rade su nos, uši, ginekomastije, abdominoplastike i liposukcije.

Jedna od najvećih mora muškaraca jeste gubitak kose. Međutim estetska hirurgija i tu nudi rješenje.

Transplatacija kose se radi u našoj klinici. To je jedan mukotrpan posao koji rade obično dvije  sestre cijeli dan. Radi se obično oko 1.000 ili 1.500 folikula po jednom aktu. Mi imamo specijalnu mašinu kojom to radimo. Dlaka po dlaka se presađuje. To je tzv. FUE tehnika. Radi se dlaka po dlaka iz regije koja je na potiljku. Samo se razrijedi, uzima se svaka treća-četvrta dlaka, tako da se tamo na toj regiji, donornoj regiji kako je zovemo, ne primjećuje nedostatak. Dakle, uzima se kosa, a ovdje sadimo na taj prednji dio čela ili zaliske popunjavamo, tako da je efekat vidljiv već nakon 10-15 dana. To je dlaka koja ostaje za sva vremena, raste, šiša se i kažu da ona više nikad ne može da ispadne, ostale ispadaju“, tvrdi dr. Aginčić.

Cijena transplatacije kose je čak, kada govorimo o okvirnim cijenama, niža u odnosu na korekciju grudi i košta od 3.000 KM pa gore.

Prije nego što se odlučite na estetski zahvat, konsultujte se dobro najprije sami sa sobom, pa sa doktorom. Ukoliko vam fizički nedostatak ili višak predstavlja problem u života, zašto ga ne riješiti kada vam se već nudi prilika.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Ermin Ljumić
Montažer: Emir Preljević
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.