2.6.2015. 11:47
0
Koga Tan prodaje ovog ljeta i hoće li Savez svezati ruke Ibrakoviću?
Polako jenjava slavlje u ulici Maršala Tita 38b u Sarajevu nakon osvojene titule prvaka BiH. Fudbaleri Sarajeva su već na godišnjem odmoru, koji će trajati do 17. juna, kada je zakazano novo okupljanje.
Odmor za fudbalere znači još više posla za klupsku administraciju, naročito za sportskog direktora koji ima zadatak da u narednom periodu treneru obezbijedi igrački kadar sa kojim će klub moći računati na značajniji rezultat u kvalifikacijama za Ligu prvaka i narednoj sezoni.

Prije samog igračkog kadra, čelnici kluba moraju riješiti pitanje trenera, s obzirom da je Dženan Uščuplić, zbog neposjedovanja potrebne UEFA Pro licence, imenovan samo kao privremeno rješenje na klupi Sarajeva nakon raskida saradnje sa Mehom Kodrom. Trener koji ne posjeduje UEFA Pro licencu može voditi ekipu, ali samo u periodu od 12 sedmica nakon raskida saradnje sa prethodnim „kvalifikovanim“ trenerom, što znači da bi Uščuplićev mandat istekao baš u periodu evropskih nastupa Sarajeva.

Podsjećamo, Sarajevo će ime protivnika u drugom pretkolu Lige prvaka saznati 22. juna, a prva utakmica je na rasporedu 14. ili 15. jula, dok su revanši zakazani za 21. ili 22. juli.

Za iskorak na evropskoj sceni je neophodan snažniji igrački kadar jer, bez obzira na aktuelnu euforiju među navijačima Sarajeva i percepciju ekipe usklađene sa tom euforijom, teško je očekivati pariranje renomiranijim evropskim klubovima sa istim kadrom koji je teško izlazio na kraj sa zvorničkom Drinom.

Čelnici Sarajeva su šutljivi po pitanju trenera i mogućih promjena u igračkom kadru, pa je neizvjesna i sudbina Dženana Uščuplića na klupi našeg prvaka.

Ako su šutljivi klupski čelnici, nisu fudbaleri, pa je tako 24-godišnji stoper iz Srbije Mario Maslać putem medija već najavio da je blizu potpisa ugovora sa Sarajevom. Prethodnih šest godina je Maslać proveo u Borcu iz Čačka, gdje je bio i kapiten, a za njegove su se usluge svojevremeno interesovali Crvena zvezda i Partizan. Na Koševo bi, ukoliko potpiše ugovor, došao kao slobodan igrač.

Igrač koji bi definitivno predstavljao pojačanje za Sarajevo jeste Aleksandar Subić, sjajni 22-godišnji lijevi bek banjalučkog Borca. Ugovor sa banjalučkim klubom ga veže do 31. decembra 2016. godine, ali finansijski problemi sa kojima se suočava Borac bi mogli doprinijeti lakšoj realizaciji eventualnog transfera. Još prošlog ljeta se Veležov Anel Hebibović spominjao u kontekstu pojačanja Sarajeva, ali do transfera na Koševo nije došlo. Njegov ugovor ističe ovog ljeta, pa nije nerealno očekivati da bi upravo on mogao konačno promijeniti sredinu i obući dres novog prvaka.

Ono što će u mnogome odrediti igrački kadar Sarajeva u narednoj sezoni i vjerovatno otežati posao sportskom direktoru Abdulahu Ibrakoviću jeste prijedlog Komiteta za takmičenje da od naredne sezone premijerligaške ekipe u zapisniku mogu imati samo četiri strana igrača umjesto dosadašnjih šest. Pod pojmom „strani igrač“ se podrazumijeva svaki igrač koji ne posjeduje bh. državljanstvo, a konačnu odluku o ovom prijedlogu će donijeti Izvršni odbor.

Ovaj prijedlog je izazvao burne rasprave, a najglasniji su u negodovanju za sada bili upravo čelnici Sarajeva, a navijači smatraju da bi ova odluka išla upravo na štetu njihovog kluba. U aktuelnom igračkom kadru Sarajeva bh. državljanstvo nemaju Radoš Protić, Ivan Tatomirović, Ahmad Kallasi, Miloš Stojčev, Krste Velkoski i Leon Benko. Stupanje na snagu ove odluke bi vjerovatno značilo raskid saradnje sa nekim od navedenih fudbalera i mnogo manji izbor potencijalnih pojačanja za narednu sezonu.

Kratkoročno gledano, ova odluka bi definitivno negativno uticala na igrački kadar Sarajeva za narednu sezonu, ali s druge strane ne bi trebala predstavljati problem zbog ranije najavljene dugoročne orijentacije kluba na vlastite igrače „proizvedene“ u Akademiji.

Jedan takac igrač, koji je ponikao u omladinskom pogonu Sarajeva, je Samir Radovac, a upravo njegovo ime se pominje u kontekstu onih koji bi mogli ostvariti unosniji transfer u narednom periodu. Pored Radovca, tu je i Gojko Cimirot, a njihova imena pominjemo zbog najave Vincenta Tana, vlasnika većinskog paketa upravljačkih uloga FK Sarajevo, vezane za poslovnu politiku kluba.

Ove godine ćemo prodati jednog igrača, što će vratiti dio uloženog, a naredne godine očekujem da profit bude i bolji“, izjavio je Tan, a navijači Sarajeva upravo u Radovcu ili Cimirotu vide tog jednog fudbalera koji bi mogao napustiti Koševo. Cimirot je naknadno uvršten i u spisak reprezentativaca na koje selektor Mehmed Baždarević računa za duel sa Izraelom, što će sigurno uticati i na cijenu ovog fudbalera, koji je dres Sarajeva obukao prije dvije godine.

Sve „misterije“ vezane za trenera i igrački kadar Sarajeva će se zbog kratke ljetne pauze riješiti veoma brzo, a navijači s velikim nestrpljenjem očekuju ta rješenja, kao i ime protivnika sa kojim će se novi/stari trener i ekipa suočiti sredinom jula u pretkolu najelitnijeg evropskog klupskog fudbalskog takmičenja.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.