24.6.2015. 14:20
0
I njemu su priređivani dočeci, a znate li sad njegove pjesme?
Hiljade Gračanlija, ali i obožavatelja iz drugih gradova, su se u utorak navečer okupili kod Sahat kule u Gračanici kako di dočekali Amela Ćurića, novog pobjednika takmičenja „X Factor Adria“.
Kada se Ćurić pojavio na bini, iznad koje je stajao natpis „Amele, ti si ponos Gračanice“, nastala je erupcija oduševljenja među okupljenima, a podršku novom pobjedniku su pružili i dojučerašnji konkurenti na samom takmičenju.

Mislim da mi je ovaj doček bio veći nego prošli“, izjavio je Ćurić.

Ono što znamo jeste da je Amel u Gračanicu došao debljeg džepa za 20.000 eura, te sa licem spremnim za slikanje za naslovnicu magazina Rolling Stone, ali ono što ne znamo jeste u kojem će smjeru ići njegova karijera nakon pobjede.

Kao što je sam Amel Ćurić naglasio u prethodno navedenoj izjavi, u Gračanici mu je već jednom organizovan doček, a to je bilo 2003. godine, nakon pobjede na takmičenju „OBN Supernova Music Talents“. Pobjeda je tada 23-godišnjem Ćuriću donijela veliku popularnost u okvirima BiH, tri godine kasnije je stigao i prvi album, ali sva euforija koja je tada vladala u javnosti zbog prvog muzičkog takmičenja u vidu reality showa nije pretočena u karijeru kakva se isprva predviđala novom pobjedniku „X Factora“. Svjestan te činjenice je bio i on sam, pa se zbog toga prijavio na novo slično takmičenje, ali ovaj put u regionalnim okvirima i šanse da njegova karijera krene strmoglavom uzlaznom putanjom su mnogo veće.

Ako je učešće na Eurosongu neko validno mjerilo, onda je uzlaznom putanjom krenula karijera Ćurićevog prethodnika na pobjedničkom tronu „X Factora“. Makedonac Daniel Kajmakovski je ove godine predstavljao svoju zemlju na Eurosongu, a čini se da se ne šali ni kada je rad na novim pjesmama u pitanju.

To je možda posljedica ozbiljnosti takmičenja kakvo je „X Factor“. Sličnu pažnju, ako ne i veću, je svojevremeno privuklo drugo regionalno muzičko takmičenje, „Operacija trijumf“. Koliko pjesama znate od pobjednika tog takmičenja, Adnana Babajića iz Živinica?

I Babajić je imao spektakularan doček u svom rodnom gradu, ali su danas, više od šest godina nakon pobjede, njegova porodica i uži krug prijatelja vjerovatno jedini koji se sjećaju njegove muzičke karijere. Danas živi u SAD-u, tačnije u Chicagu, muzika mu je još uvijek na vrhu liste prioriteta, ali je jako daleko od regionalne zvijezde koja se tražila tim takmičenjem.

Nemoj Ado, nemoj radi Bosne, nemoj radi Živinica“, rečenica je Adnanove majke, koja je u zanosu nagovarala sina da ne odustane od takmičenja, a koja je ostala upamćena više nego bilo koja pjesma nastala tokom njegove karijere.

Čini se da su mnogo unosnija takmičenja u kojima dominiraju folk pjevači, a i u tim takmičenjima, pored neospornih pjevačkih kvaliteta, Bosanci i Hercegovci pokazuju da ne žale novac pri glasanju za svoje sunarodnjake. Tako takmičenjem „Zvezde Granda“ posljednjih godina dominiraju upravo pjevači iz naše zemlje.

Pobjednik prošlog izdanja je Mirza Selimović iz Srebrenika, a prije njega je pobjedu u Kakanj odnio Amar Jašarspahić Gile. Kada smo rekli da su ova takmičenja unosnija, to govorimo iz razloga što je pjevačima nakon pobjede, bez nekih spektakularnih vlastitih pjesama, mnogo lakše unovčiti taj uspjeh. Tek kad im istekne devetogodišnji ugovor koji im „oduzima“ 70 posto zarade u korist „Granda“, novac će se mnogo lakše akumulirati na bankovnim računima.

Kada već pominjemo ovo takmičenje, iako potpisnik ovih redova nije baš ekspert u ocjenjivanju kvaliteta rada i karijere pjevača iz te branše, ono je dokaz da pobjeda u istom nije presudna kada je razvijanje karijere u pitanju. Slušali tu vrstu muzike ili ne, prinuđeni ste da znate, primjera radi, Tanju Savić, a pobjednika sezone u kojoj se pomenuta pjevačica takmičila, Branislava Mojićevića, baš i ne.

Kvantitet sličnih muzičkih takmičenja u cijelom regionu sigurno utiče i na kvalitet istih, ali pobjeda ili učešće u jednom takvom apsolutno ne mora predstavljati presudan iskorak u muzičkoj karijeri za aktere. Tako je i za Amela Ćurića ovo tek jedan, istina veliki, iskorak u karijeri, a ono što slijedi je nešto što je u njegovim rukama i teško se može predvidjeti.

(Nedim Pobrić)
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.