23.3.2016. 10:58
0
Govorila je pet jezika, život je pronašla u New Yorku, a smrt u Briselu
Braća iz Belgije Ibrahim i Khalid El Bakraoui su identifikovani kao bombaši samoubice koji su odgovorni za napad koji se u utorak dogodio na briselskom aerodromu i to osam dana nakon što su učestvovali u razmjeni vatre sa policijom u Briselu.

Treći član, kojeg su mediji ranije nazvali „Čovjek u bijelom“, je identifikovan kao Najim Laachraoui i uhapšen je u srijedu. On je ostavio torbu sa eksplozivom na terminalu briselskog aerodroma i mirno napustio prostor prije smrtonosnog napada u kojem je stradalo 14 osoba.

Laachraoui je od ranije na listi najtraženijih terorista na svijetu, s obzirom da se smatra da je upravo on osoba koja je napravila samoubilački pojas korišten u napadu u Parizu prošlog novembra, u kojem je poginulo 130 osoba. Od tada se nalazi u bjekstvu, skupa se nedavno uhapšenim Salahom Abdeslamom. Upravo je Abdeslamovo hapšenje u petak, vjerovatno, motiv za napade koji su se u utorak dogodili u belgijskoj prijestolnici, u kojima su stradale 34 osobe. Policija je s razlogom strahovala da Laachraoui planira nove napade u Belgiji.

Braća El Bakraoui su se skrivala od policije nakon racije koja se dogodila prošle sedmice, u kojoj je smrtno stradao osumnjičeni terorista Mohamed Belkaid. Nadzorna kamera ih je snimila na aerodromu, a obojica su nosili crne rukavice kako bi prikrili detonatore za samoubilački pojas. Kasnije su policijski službenici pronašli i dva „kalašnjikova“ u blizini tijela bombaša samoubica, kao i neiskorišteni samoubilački pojas. Samo 79 minuta nakon eksplozija na aerodromu, nova bomba je eksplodirala u podzemnoj željeznici, tačnije na stanici Maelbeek,  koja je odnijela 20 života. Bomba je, prema prvim informacijama, ručno napravljena i ispunjena ekserima i šarafima.



Bombu istog sadržaja, kao i zastavu tzv. Islamske države, je policija pronašla tokom racije u naselju Shaerbeek na sjeveroistoku Brisela, nekoliko sati nakon napada. U stanu u kojem je pronađena bomba i zastava su živjeli napadači. Istražitelji su iz stana iznijeli i nekoliko kesa punih dokaza, a vjeruje se kako je u istom stanu nekoliko sedmica boravio i Salah Abdeslam. Uhapšeno je i nekoliko osoba za koje se vjeruje da su umiješani u napade i skrivanje napadača.

Najim Laachraoui (24) je povezan sa napadom u Parizu s obzirom da je njegov DNK pronađen na samoubilačkom pojasu koji je korišten pri napadu. Navodno je putovao u Siriju u februaru 2013. godine, a 9. septembra je zaustavljen na granici Austrije i Mađarske u iznajmljenom „Mercedesu“ u kojem je putovao skupa sa Salahom Abdesalamom i Mohamedom Belkaidom (35), koji je ubijen u akciji hapšenja Abdesalama. Rekli su kako putuju u Beč za praznike i policija im je povjerovala. Vjeruje se kako je Laachraoui koristio lažnu vozačku dozvolu i lažno ime te da je u dva navrata putovao u Budimpeštu u septembru 2015. godine. Koristio je lažno ime Soufiane Kayal, pod kojim je iznajmio i kuću koju su koristili pariški bombaši za planiranje napada.


Najim Laachraoui

Objavljena je i šokantna rendgenska fotografija koja prikazuje šaraf iz bombe u tijelu preživjele žrtve napada u Briselu. Radi se o šarafu dugom osam centimetara, koji se zaustavio u blizini srca pacijenta kojem je pomoć pružena u lokalnoj bolnici u Briselu.



Molenbeek

Organizator napada u Parizu, Salah Abdeslam, koji je uhapšen prošle sedmice, se dugo skrivao u stanu u belgijskom naselju Molenbeek, nedaleko od stanice na kojoj je u utorak izvršen napad. Taj dio grada je lokalno stanovništvo nazivalo „Mali Manchester“, a sada se smatra za sjevernoafričko geto. Čak ga i gradonačelnik naziva „izvorom nasilja“, a nastanjuju ga arapski imigranti. Procjenjuje se da u tom naselju živi oko 100.000 stanovnika, uglavnom druga ili treća generacija doseljenika iz Maroka i Turske. U Molenbeeku se nalaze 22 džamije. Vjeruje se kako je jedan od organizatora napada u Parizu prošle godine, Abdelhamid Abaaoud, radikalna shvatanja prihvatio upravo u ovom naselju. Mediji prenose kako je načelnica Molenbeeka Francoise Schepmans nekoliko sedmica prije napada u Parizu dobila listu na kojoj su se nalazila imena više od 80 džihadista. Abaaoud, koji je napustio Molbenbeek i pridružio se tzv. Islamskoj državi u Siriji 2014. godine, se također nalazio na toj listi, baš kao i braća Brahim i Salah Abdeslam.

Šta sam trebala uraditi sa njima? Nije moj posao da pratim potencijalne teroriste“, izjavila je ona za The New York Times.

Belgija, uporište Islamske države u Evropi

Od svih džihadista koji su se pridružili Islamskoj državi u Siriji i Iraku, najviše ih dolazi upravo iz Belgije. Iako je Brisel leglo mladih radikalnih islamista, belgijske vlasti ne uspijevaju prevenirati njihove akcije. Naročito su prema belgijskim vlastima bili kritični francuski mediji, nakon napada u Parizu prošlog novembra, s obzirom da organizatori tog napada dolaze upravo iz Belgije. U Briselu je u petak, podsjećamo, uhapšen Salah Abdeslam, organizator pariškog napada. Iako je njegovo ime bilo poznato sigurnosnim agencijama, dozvolili su mu da pređe granicu sa Francuskom, gdje je kupio detonatore koristeći vozačku dozvolu. Nekoliko sati nakon napada u Parizu je zaustavljen na granici Francuske i Belgije, ali je ubrzo pušten. To je za Francuze bilo neoprostivo, naročito zbog činjenice da se njegovo ime našlo na listi za prismotru još od jula 2014. godine.

Ili je on veoma pametan ili su belgijske službe smeće, što je izglednije“, izjavio je francuski sudija za slučajeve terorizma.

Uzimajući u obzir posljednje napade, ironična je činjenica da se Brisel ponosi nadimkom „Centar špijuna“. Broj istražitelja, koji je za oko 150 manji od preporučenog, i finansijska podrška su najveći problem Belgiji u borbi protiv terorizma. Bivši čelnik tamošnje obavještajne službe Alain Winants je izjavio kako je u nekoliko navrata upozoravao vlasti na nedovoljan budžet.

Sigurnost ima cijenu i neko mora platiti tu cijenu. Ako je niko ne plati, stvari bi mogle krenuti po zlu“, upozorio je on.

Ovome u prilog ide i nemogućnost lokalnih policijskih službenika da nauče jezik potencijalnih terorista. Primjera radi, od 2.600  policajaca u Antwerpu, samo 22 nisu bijelci. Strane obavještajne službe, poput britanske MI5, se žale kako imaju lošu saradnju sa belgijskom obavještajnom službom, a istaknuta je i loša komunikacija belgijske obavještajne službe i lokalnih policijskih agencija u toj zemlji.

Porodice žrtava očajne

Iako je utvrđeno da su stradale 34 osobe, porodice žrtava još uvijek gaje nadu da su njihovi voljeni živi. Dvoje studenata iz SAD-a, Sascha i Alexander Pinczowski, su među osobama koje se smatraju nestalim, a u vrijeme eksplozije su se nalazili na aerodromu. Za vrijeme eksplozije su razgovarali telefonom sa porodicom i nakon toga se nisu javljali. Sascha je bivša studentica Marymount Manhattan Collegea, a radila je kao pripravnica u dizajnerskoj kompaniji. Prije dvije godine je stažirala i za UNICEF. Govorila je pet jezika, rođena je u Grčkoj, a živjela je u New Yorku.


Sascha Pinczowski

Saschin najbolji prijatelj, Alex Kneeshaw, je izjavio kako mu je slomljeno srce nakon napada.

Znam Saschu više od 15 godina. Živjeli smo skupa u Njemačkoj, gdje sam upoznao cijelu njenu porodicu i od tada sam dio nje. Ona je najdraža, najduhovitija i najprizemljenija djevojka koju sam ikad upoznao“, izjavio je on.

Peruanka Adelma Tapia Ruiz, majka trogodišnjih blizanaca, je prva žrtva koja je identifikovana. Ona je posljednjih devet godina živjela u Briselu, a uoči napada je planirala posjetiti porodicu u New Yorku. Vjeruje se kako su njen suprug i dvije djevojčice preživjeli napad.

Ona je imala dvije bliznakinje, Maureen i Alondru. One su također bile na aerodromu. Išle su u New York kako bi posjetile sestru Milenku Tapija. U konačnici ih je u tome spriječio napad“, izjavio je njen brat Fernando Tapia.

U međuvremenu je društvena mreža Facebook aktivirala opciju kojom su preživjeli obavijestili porodicu i prijatelje da su živi. Građani koriste hashtag #ikwilhelpen (Ja ću pomoći) na Twitteru kako bi ponudili pomoć žrtvama.

Američki mormonski misionar Mason Wells (19) je povrijeđen u napadu, a prethodno je preživio slične napade u Bostonu i Parizu. 

„Ovo je treći teroristički napad koji je preživio“, izjavio je za ABC News njegov otac Chad Wells.

On je dodao kako je Mason bio u neposrednoj blizini tokom napada u Bostonu, a navodno se nalazio i u blizini mjesta na kojem se u novembru dogodio napad u Parizu.

ISIL slavi

Militanti tzv. Islamske države su preuzeli odgovornost za napade u Briselu, a objavili su i fotografije na kojima se vide džihadisti kako djeci dijele slatkiše u Siriji u sklopu „proslave“ masakra u srcu Evrope. Fotografije su nastale u provinciji Deir Ezzor na istoku Sirije. Uz fotografije je priloženo i objašnjenje kako ISIL dijeli slatkiše muslimanima u znak „radosti zbog svetih napada na križare u Briselu“.



Zaprijećeno je i Ujedinjenom Kraljevstvo da će ih napasti „jače i žešće“ nego Brisel. Upravo je zbog te prijetnje dodatno povećan stepen sigurnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu, naročito u prometnim ulicama, željezničkim stanicama i aerodromima.

Ta mogućnost je najavljena nakon napada u Parizu 2015. godine, a aktuelizirana je nakon napada u Briselu, a radi se o predstojećem Evropskom fudbalskom prvenstvu u Francuskoj ovog ljeta. Čelnici UEFA-e su najavili mogućnost da se prvenstvo igra pred praznim tribinama, s obzirom da je sigurnost građana mnogo ispred draži fudbala kada su prioriteti u pitanju.

(Nedim Pobrić)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.