1.4.2020. 14:50
1
Umihana Rašović-Kasumović, političarka iz Švedske, za Source o drukčijem pristupu u borbi protiv koronavirusa: Vlada ima povjerenje u svoje građane
Tokom pandemije koronavirusa veliko interesovanje javnosti privukla je Švedska zbog neobičnog pristupa u borbi s koronavirusom. Naime, dok je veći dio Evrope, ali i svijete u izolaciji, u Švedskoj život se odvija gotovo pa normalno. Statistika kaže da je do sada u Švedskoj od koronavirusa zaraženo 4.947 osoba, a preminulo je 238 ljudi.

O stanju u Švedskoj i drukčijem pristupu u borbi protiv pandemije koronavirusa za Source.ba govorila je Umihana Rašović-Kasumović, predsjednica Lijeve partije i delegat u parlamentu distrikta Skane, drugog najvećeg distrikta u ovoj zemlji. 

U Švedskoj trenutno raste broj zaraženih i umrlih od koronavirusa. Iako je Švedska izabrala drugačiji pristup, statistika se ne razlikuje od ostalih država u sjevjernoj Evropi – kazala je Umihana.

Rašović-Kasumović dodaje da u Švedskoj nema restriktivnih mjera, ali da je vlada izdala niz preporuka za svoje stanovništvo.

-Vlada preporučuje rad od kuće ukoliko je to moguće. Skupovi više od 50 osoba su zabranjeni, ali to ne važi za radna mjesta i škole. Osobama starijim od 70 godina preporučeno je da ostanu u svojim domovima. Na univerzitetima i srednjim školama nastava se odvija online, dok ostale institucije, među kojima su i osnovne škole, rade normalno – navodi Umihana, ističući kako je vlada pripremila mjere za zatvaranje osnovnih škola, ali to zasad nije aktuelno, s obzirom da djeca ne pripadaju rizičnoj grupi.

Naša sagovornica ističe kako bi zatvaranje osnovnih škola uticalo na rad zdrastvenih i drugih važnih društvenih institucija, jer bi jedan dio roditelja bio primoran ostati kući s djecom. Također, ona se osvrnula i na broj zaraženi od koronavirusa, kao i na činjenicu da mnogi koji imaju blage simptome nisu testirani, te da ne znaju da li boluju od običnog sezonskog vrirusa ili od korone.

-Osobe van zdrastvenih ustanova rijetko nose maske, ali se svi pridržavaju higijenskih upustava i preporuka. Veoma je teško uvrditi tačan broj zaraženih osoba, s obzirom da Švedska testira samo one koji su bili u inostrantsvu, osobe s teškim simtomima prehlade, kao i osobe s hroničnim oboljenjima disajnih putava, srčanim oboljenjima i dijabetisom – kazala je Rašović-Kasumović.

Umihana navodi da sve mjere koje Švedska vlada trenutno poduzima u borbi protiv koronavirusa donose se u saradnji s ekspertima Agencije za javno zdrastvo. 

- Problem je u tome što je Švedska, zadnjih godina, neoliberalnom politikom smanjila prosperitet. U bolnicama je smanjen broj bolničkih kreveta za prijem pacijenata, a u apotekama nedostaju mnogi lijekovi. Posljedica svega ovoga je privatizacija mnogih zdrastvenih ustanova, apoteka, kao i fabrika za izradu medicinskih preparata i zaštite. U Švedskoj, u posljednje vrijeme, dolazi do privatizacije mnogih duštvenih institucija, ne samo zdravstenih, što negativno utiče na cijeli društveni sistem. Švedska, iako je jedna od najbogatijih država u svijetu, nije spremna za koronavirus – kaže Rašović-Kasumović.


Naša sagovornica ističe da švedska vlada vjeruje da je ovaj način najbolji za građane, dodajući kako vlada prati kretanje epidemije, tako da postoji mogućnost donošenja oštrijih mjera, kao i u drugim zemljama. 

- U vrijeme kada sve više država zatvara granice i uvodi policiski sat, Švedska je ipak izabrala put povjerenja. Radi se obostranom povjerenju između građana i vlade. Švedski predsjednik vlade Stefan Löfven pozvao je građane da preuzmu ličnu odgovornost. Agencija za javno zdravstvo Švedske demantovala je da je taktita Švedske da dođe do “kolektivnog imuniteta”, do kojeg dolazi kada virus inficira najmanje 60 do 70 odsto populacije, koja se zatim oporavi i stekne imunitet, čime se efikasno sprečava dalje masovno prenošenje. Oni su izjavili da je cilj vlade sporo širenje infekcije kako se ne bi preopteretile zdravstvene službe - kazala je Rasović-Kasumović. 

Ona naglašava da, i pored nevedenih odluka i preporuka, ne vidi se velika razlika. Stanovništvo izlazi, šeta, ali opreznije nego prije. Malo više drže rastojanje jedni od drugih, izbjegava se rukovanje i grljenje. Inače, Šveđani su poznati po svojoj socijalnoj distanci, tako da njima nije teško da se pridržavaju preporuka vlade.  

-Korona negativno utiče na Švedsku ekonomiju, kao i na ekonomiju BiH, pa i cijelog svijeta. U Švedskoj je u martu mjesecu 36.800 osoba dobilo otkaz, najviše predhodne sedmice. Mnogo radnika ostaje bez posla, firme idu pod stečaj, tako da su mnogi ovisni o ekonomskim sredstvima, koje odobrava Zavod za zapošljavanje. U ovoj situaciji, Zavod za zapošljavanje je jedna od bitnijih ustanova - kazala je Rašović-Kasumović.


Novinar: Nermana Crnčalo

 
1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.