25.7.2020. 10:40
0
Koronavirus ne jenjava u Sarajevu: Ispred domova zdravlja redovi za testiranje na covid-19
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Source.ba
Koronavirus na području glavnog grada BiH ne jenjava. Svakim danom veliki je broj novozaraženih osoba.

Prema podacima s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu jutros u Kantonu Sarajevo na covid-19 pozitivno je 82 osoba. Na Klinici Podhrastovi u Sarajevu smještena su 72 pacijenta, a jedan je na respiratoru.

 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS trenutno je na području Kantona Sarajevo na koronavirus pozitivno 1.155 osoba.

 

Na području KS uzimanje briseva za testiranje na koronavirus vrši se u Domovima zdravlja KS. Također, postoji i mobilni tim koji vrši uzimanje brisa za testiranje na kućnoj adresi pacijenta.

Laboratorijsko testiranje na koronavirus se vrši prema indikacijama sumnjivog slučaja, a to je pacijent sa akutnom respiratornom bolesti (povišena temperatura i barem jedan od znakova/simptoma respiratorne bolesti (npr. kašalj, kratkoća daha)  i historija putovanja ili boravka u zemlji/područja ili teritorije koji prijavljuju lokalni prijenos oboljenja COVID-19. Tokom 14 dana prije pojave simptomaili pacijent sa bilo kojom akutnom respiratornom bolesti i koji je bio u kontaktu s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem infekcije COVID-19 u  zadnjih 14 dana prije pojave simptoma ili pacijent sa ozbiljnom respiratornom infekcijom (povišena temperatura i barem jedan od znakova/simptoma respiratorne bolesti (npr. kašalj, kratkoća daha) i koji zahtjeva hospitalizaciju i bez druge etiologije koja u potpunosti objašnjava kliničku prezentaciju.


Reporter Source.ba posjetio je Dom zdravlja Saraj polje i Vrazova te zabljilježio situaciju sa lica mjesta.



Novinar: Nermana Crnčalo

Foto: Izet Tahirbegovic/ Source.ba
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.