2.8.2020. 20:30
Koliko košta odmor u BiH: Gdje je jeftinije u Hercegovini ili Krajini
Građanima BiH ovog ljeta sužene su mogućnosti putovanja. S bh. pasošem ne možete otputovati u zemlje EU bez PCR testova i obavezne 15-dnevne izolacije. S obzirom da je vrijeme odmora, mnogi su planirali ljetovati na hrvatskom primorju koje im je ove godine uskrećeno.


Neum kao jedini bh. grad na moru postao je opcija mnogih naših sugrađana. Međutim, ovaj bh. grad zadnjih dana je krca, s obzirom na panedmiju koronavirusa mnogi će tražiti alternativno rješenje.

Otputovati na ljetovanje u zemlje u koje je moguće ući sa bh. pasošem ili ostati u BiH i ljeto provesti na nekom jezeru, prelijepim bh. rijekama i planinama, pitanje je koje se često nameće. 

Ukoliko vam finasijska situacija ne dozvoljava da sebi priuštite odmor od hiljadu i više konvertibilnih maraka na Egejskom ili Mramornom moru ili pak zbog mogućnosti zaraze ne želite putovati izvan države, zasigurno će i ponude unutar granica neše zemlje zadovoljiti potrebe za ugodnim odmorom. 

BLAGAJ TEKIJA – Villa Divani

Istražili smo šta sve nudi BiH za odmor te koliko bi on koštao. 

BiH obiluje brojnim prirodnim bogatstvima. Biseri poput rijeke Une, Bune, Neretve, Sane, Plive, Vrbasa pružit će vam odmor iz snova. Bh. rijeke pružaju brojne mogućnosti pa osim plivanja možete uživati u vožnji kajakom, na ragtingu itd. Također, možete sebi priuštiti i obilazak mnogobrojnih slapova i izvora s netaknutom prirodom.

Ukoliko želite da uživate u miru, tišini i suncu, Hercegovina je pravi izbor.

 

Potpišite peticiju, za Bunu i Neretvu! / VIDEO | BHRaja.ca ...

Blagaj je daleko poznato po tekiji koja privlači brojne turiste. Međutim, osim tekije iznad Blagaja nalazi se srednjovjekovni grad Herceg Stjepana. Osim kulturno-historijskih znamenitost okolina Blagaja obiluje i prirodnim ljepotama. Stoga posjetite ušće rijeke Bune u Neretvu, prizor jedinstve u BiH. U Blagaju možete uživati i u vožnji kajakom po rijeci Buni, te upotpunosti osjetiti čari koje nudi netaknuta priroda. 




Smještaj u ovom malom bh. gradu kreće se od 49 do 150 KM za dvije osobe. Prenoćište možete pronaći u hotelima, pansionima, apartmanima, vilam. Također, popularne su i vikendice za iznajmljivanje, koje posjeduju plaže uz rijeku Bunu. Ovakav tip odmora idealan je za porodice, jer nudi mir i potpunu privatnost.

 




Ukoliko ste ljubitelj rijeka i slapova, ovogodišnji odmor provedite na Trebižatu, rijeci koja ponire više puta. Trebižat protiče kroz nekoliko gradova Hercegovine, ali najprivlačniji je u blizini Ljubuškog. Naime, nedaleko od Ljubuškog na Trebižatu se nalazi nekoliko slapova od kojih su najpoznatiji vodopad Kravica i slapovi Koćuša. 

 


Osim ljepote samog vodopada Kravica, ovdje možete uživati u brojnim drugim sadržajima kao što su vožnja kajakom, biciklizam uz rijeku, plivanje uz sami vodopad i dr.
 
Treba istaći da osim uživanja i odmora, u Ljubuškom možete posjetiti i samostan na Humcu u sklopu kojeg možete posjetiti muzej. Pored brojnih eksponata u ovom muzeju čuva se čuvena Humačka ploča. Također, iznad Ljubuškog nalazi grad Herceg Stjepana. U ljetovanje ove godine osim odmora i čistog hedonizma možete uvrstiti i edukativni dio u kojem osim prirodnih možete upoznati i historijska bogatsva svoje države.  

Vodopad Koćuša u Veljacima kod Ljubuškog | Katolički tjednik

U Hercegovini svakako možete posjetiti brojne druge lokalitete, kao što su Trebinje, Mostar, Počitelj, Hutovo blato i mnoge druge. 

Strbacki buk waterfall in Bosnia Una National Park photo by merc67 ...

Bosanska Krajina je svakako najpoznatija po rijeci Uni. Na Uni se nalazi niz vodopada, a popularni su i Japodski otoci. 

Japodski otoci predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i kraljicom rijeka - rijekom Unom. Područje je sačinjeno od pet riječnih ada koje su povezane mostovima. Jedinstvena priroda koja se može vidjeti samo na Uni.

U Krajini možete uživati u raftinu na Uni, quad avnturi, biciklizmu, pješaćenju. Također, možete posjetiti slapove Štrbački i Kostelski buk. 

Cijena noćenja na Japodskim otocima košta 98 KM, a smještaj u hotelu Kostelski buk iznosi 151 KM. 

 

 

Novinar: Nermana Crnčalo

 

 
 

SOURCE PRIČE