8.11.2020. 19:08
Put Elvira Klempića: Od Srebrenice do Bidenovog izgornog tima
Joe Biden od jučer je novi predsjenik Sjedinjenih Američkih Država. U nimalo lakoj borbi pobijedio je dosadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

Biden je dobar poznavalac prilika na zapadnom Balkanu, stoga nakon njegove pobjede očekuje se snažan angažman na ovom još uvijek trusnom području. 

Međutim, za pobjedu Bidena zaslužan je cijeli izborni tim demokrata. U regionu najviše je pažnje privuklo jedno ime, a to je Elvir Klempić. Ovaj mladić porijeklom Bosanac u Bidenovom izbornom štabu zadužen je za odnose s etničkim zajednicama u SAD-u.

Nedavno Klempić je, u jednom intervju, kazao da je porijeklom iz Srebrenice, a kao devetogodišnjak s porodicom je iz BiH u Sjedinjene došao je početkom 21. stoljeća. 


Cross Atlantic » Bosnian news » Bez braće Turaka ne ide ni u Americi


- Znali smo da, ako želimo bolji život, moramo doći u Ameriku - kazao je tada Klempić o odluci svojih roditelja da se presele u Des Moines u Lowi.

Ovaj mladi Bosanac sa američkom adresom diplomirao je međunarodne odnose i političke nauke na državnom univerzitetu, a posljednju godinu studija proveo je u Washingtonu. 

Klempiću ovo nije bila prva predizborna kampanja, kao politički strateg radio je nekoliko političkih kampanja, uključujuči i izbore 2016. godine kada je radio u timu Hillary Clinton. Također, on je radio i u američkom ministarstvu energetike. Kao poseban uspjeh može mu se pribrojiti to što je uspio prvi put u historiji Lowe organizirati predizbore  u džamijama.

On je i osnivač bošnjačko-američkog udruženja u Lowe. Radeći na političkom angažiranju etničkih zajednica u cijeloj zemlji pri DNC-u, želio je uključiti i onu bosanskohercegovačku u svojoj državi Lowi.

Ovaj uspješni mladić, prema vlastitom priznanju, dobro se uklopio u američki način života, ali i zadržao snažne veze sa BiH. Jednom prilikom Klempić je istakao kako mu je od velike važnosti povezati 15 hiljada bosansko-američkih državljana koji žive i djeluju na području Des Moinesa.

Jedan detalj iz Klempićeve biografije je posebno je zanimljiv. Naime, bio je izvršni direktor u Organizaciji za tursko naslijeđe. Riječ je o organizaciji kojoj je općenit cilj jačanje odnosa između SAD-a i Turske.

Bidenov plan za BiH

Nedavno je Klempić objavio i Bidenov plan za BiH. U njemu je stajalo kako Biden planira okupiti partnere unutar EU-a i NATO-a kako bi zajednički razvili strategiju za učvršćenje položaja zapadnog Balkana u euroatlanskim institucijam. 


U programu koji je izazvao veliku pažnju bh. javnosti između ostalog stoji: 

- Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje, a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine.

Treba istaći da je Klempić bio uvjeren u uspjeh demokratskog kandidata na ovogodišnjim izborima u SAD-u. Stoga je prije četiri dana najavio historijsku pobjednu Joe Bidena.


 
Priredila: Nermana Crnčalo
SOURCE PRIČE