3.12.2020. 13:50
Brojne afere u BiH: Lakše podnijeti ostavku na funkciju u stranci, nego se odreći fotelje!?
Ostavka javne funkcije nije čest potez političara u BiH, iako je to u svijetu normalna pojava. Zvaničnici u većini zemalje Europske unije ostavke doživljavaju kao moralni čin, pa tako nakon neuspijeha ili afere vraćaju mandate. Pozitivan primjer iz Evrope je francuska ministrica vanskih poslova, koja je, nakon što je u javnosti obznanjeno da se s godišnjeg odmora umjesto redovnim letom vratila privatnim avionom tuniskog biznismena, podnijela ostavku. Da se i mi u evropskim okriljima ponašamo odgovorno i moralno pokazala je bivša švedska Ministrica za školstvo porijeklom iz BiH Aida Hadžialić, koja je nakon vožnje sa 0,2 promila alkohola u krvi, također, dala ostavku.

Početkom 2020. godine sarajevsku javnost uzdrmala je afera i to unutar Stranke demokratske akcije, ali je usko vezana i za funkcije u javnoj službi. Naime, krajem februara tekuće godine odvijali su se unutarstranački izbori za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, koji su na kraju zbog afere došli u centar javnog zbivanja. Nakon unutarstranačkih izbora na kojima načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić nije postao predsjednik KO SDA objavio je snimak o malverzacijama prije samih izbora. Na snimku je zabilježena kupovina glasova i trgovina radnih mjesta u javnoj službi. Glavni akter ove afere je, do tada, jedan od najviših funkcionera, potpredsjednik SDA Asim Sarajlić, nakon čega je podnio ostavku na sve funkcije unutar stranke.


Korona afere bez ostavki


Nismo ni zaboravili aferu "Asim", a već nas je uzdrmala čuvena kupovina respiratora. Afera "Respirator" potresla je bh. javnost u jeku pandemije koronavirusa, a osumnjičeni u ovoj aferi, među ostalima,  je i premijer FBiH Fadil Novalić, koji se, zajedno sa Fahrudinom Solakom, bivšim direktorom Federalne uprave civilne zaštite, i vlasnikom firme "Srebrena malina" Fikretom Hodžićem,  tereti da je učestvovao u sumnjivoj nabavci 100 respiratora iz Kine, koji su građane FBiH koštali 1,5 miliona KM.  Iako još uvijek čekamo na epilog ove afere, Fadil Novalić nije podnio ostavku na funkciju premijera FBiH. 

Fahrudin Solak nakon afere "Respirator" poručio je da želi da ga suspenduju, nije podnio ostavku, ali mu je želje ispunila Vlada FBiH. Ne treba zaboraviti da je direktor FUCZ-a tokom suspenzije primao punu platu.


Afera “Respiratori” – Optužnica je spremna?! – PressMedia.ba


Nameće se pitanje šta se u našoj državi treba desiti da neki funkcioner ponudi svoju ostavku. U BiH se sve završava uglavnom na davanju ostavki na pozivije u političkim partijama.

Proslava za vrijeme policijskog sata usred pandemije, također, pretvorila se u aferu nakon što je uočeno da se među zvanicama, uglavnom iz svijeta showbiza, našao i državni ministar Staša Košarac. Ministar vanjske trgovine BiH nakon ovog čina, ponudio je ostavku, ali je ipak ostao na funkciji koju je  do tada obnašao.

U junu ove godine Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, podnio je ostavku na poziciju Ministra sigurnosti BiH.  Kako je tada Radončić rekao razlog ostavke su političke razlike u odnosu na strateška pitanja unutar BiH, migrantska kriza, ali i afera "Respirator" i politički pritisci na Tužilaštvo BiH u tom slučaju.



Ostavke na funkcije unutar stranke

Zadnjih mjeseci svjedoci smo ostavki političara, ali na stranačke. Nakon kraha na Lokalnim izborima koji je Stranka demokratske akcije doživjela u Sarajevu, kandidat za načelnika Općine Centar Nedžad Ajnadžić podnio je ostavku na funkcije u SDA.


Faktor | Načelnik Ajnadžić danas će biti operisan

- Na ovaj način podstiče i inicira potpunu analizu političke situacije na nivou ove općinske organizacije, ali i uopće te donošenje adekvatnih zaključaka - naveo je Ajnadžić u ostavci.

Ponovo se vraćamo na loš izborni rezultat SDA u Sarajevu. Nakon izborne noći Aljoša Čampara, bivši član SDA, javno je pozvao Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da podnese ostavku. Međutim, debakl SDA na Lokalnim izborima u glavnom gradu BiH, nije ponukao lidera ove stranke da podnese ostavku na funkciju predsjednika SDA. 


Premijer KS Mario Nenadić podnio ostavku – TVSA.BA

Mario Nenadić nedavno je podnio ostavku na funkciju premijera KS, čime je i pala Vlada KS kojoj je vrijeme bilo odbrojano, jer je bilo pitanje dana kada će na sjednici biti izglasan opoziv Vlade KS.

Još jedna afera potresla je BiH i to nakon Lokalnih izbora. Ključni akter ove afere je sad već bivši član SDP-a BiH Bego Bektić koji je osumnjičen za izborne malverzacije u Srebrenici. Nakon ovog čina Saša Magazinović, član je SDP-a, podnio je ostavku na funkcije unutar partije.

Iako BiH godinama tresu afere, političke ostavke, naročito na javne funkcije, nisu praksa. Epilog afera uglavnom budu ostavke unutar stranaka te se da zaključiti da je u BiH lakše i draže podnijeti ostavku na funkcije unutar stranke, nego se odreći fotelje.


Novinar: Nermana Crnčalo
SOURCE PRIČE