21.6.2016. 17:11
0
Solarna klupa omogućava punjenje svih vrsta mobilnih uređaja, emitira signal za Internet i svijetli noću
Ispred Rektorata Univerziteta u Zagrebu postavljena je solarna klupa mladog hrvatskog inovatora koja omogućava punjenje svih vrsta mobilnih uređaja, emitira signal za Internet i svijetli noću, javlja Anadolu Agency (AA).

Solarna klupa inovativna je ideja i projekt mladoga studenta Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Univerziteta u Splitu Ivana Mrvoša.

Osim odmora, solarna klupa omogućava istodobno punjenje četiri mobitela ili tableta, ima hotspot za internet, senzore za kvalitetu zraka, temperaturu i buku, a noću služi i kao javna rasvjeta.

Solarna klupa može raditi i deset dana bez svjetlosti, a otporna je i na udarce.

Rektor Univerziteta Damir Boras zahvalio se na klupi koja je dar Ženskoga Lions kluba Zrinjevac, povodom Univerzitetskih igara koje se uskoro održavaju u Zagrebu i u Rijeci.

Istaknuo je kako cilj Univerziteta potaknuti veće korištenje zelenih i održivih tehnologija te promovirati nove inovativne projekte.

Ivan Mrvoš osnovao je kompaniju sa 22 zaposlenih koja uspješno ovaj proizvod, solarnu klupu, uspješno izvozi u inozemstvo. U Hrvatskoj je već postavljeno stotinjak ovakvih klupi, a sklopljeni su ugovori sa naručiteljima iz Australije, Singapura, Kanade tako da ove godine očekuje oko 500 klupa instaliranih širom svijeta.

Ima sklopljene ugovore i sa gradom Zagrebom za postavljanje još 20-ak klupa do kraja godine.

Mrvoš je izjavio kako je cijena jedne ovakve klupe oko 16.000 kuna (oko 2.150 eura). 

(Anadolu Agency)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.