27.1.2021. 10:52
0
Početak projekta "Smart City BiH" bolji pristup općinskim uslugama
Digitalna transformacija lokalnih samouprava u takozvane pametne gradove je trend koji slijedi i Bosna i Hercegovina kako bi svojim građankama i građanima omogućila bolji pristup općinskim uslugama sa svim pogodnostima koje nam donosi digitalni svijet.

Jedan od projekata koji slijedi ovaj cilj je i  "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" koji ovog mjeseca i zvanično kreće sa implementacijom.  

Projekat se realizuje u partnerstvu kompanija Lanaco i DVC Solutions i udruženja IT kompanija u BiH, Bit Alijanse, i  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru develoPPP.de programa. Razvojno partnerstvo untar develoPPP.de programa se implementira u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

- Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, "smart city" koncept i rješenja – izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

U projektu učestvuje pet pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica kojima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima.

U svakoj lokalnoj samoupravi će simultano biti realizirani demonstracioni projekti kako bi se podigle sposobnosti administracije da upravlja tranzicijom u pametni grad i da se steknu dragocjena iskustva, a istovremeno da se testiraju u praksi pametna rješenja i njihov uticaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga („Go Parking“, razvijen od Lanaco-a) i sistem za prijavu komunalnih problema („Građanska patrola“, DVC Solutions).

Projekat će podržati osnivanje savjeta za razvoj pametnih gradova (Smart City Savjet) koji će biti organizovan i vođen od strane Bit Alijanse sa članstvom iz zainteresovanih organizacija iz javnog i privatnog sektora.

U saradnji sa UNDP-om planirano je razvijenje metodologije za akciono planiranje tranzicije u pametni grad (Smart City Roadmap) za čiju primjenu će biti obučene konsultantske firme i druge organizacije, koje će u budućnosti biti na raspolaganju i drugim JLS. Partnerske lokalne samouprave će provesti proces planiranja i izrade akcionog plana za pametni grad. Proces planiranja će u značajnoj mjeri uključivati građane.   

Realizacija projekta će doprinijeti većoj svjesnost o preprekama, zahtjevima i najboljim praksama digitalne transformacije gradova. Projekat će pripremiti lokalne samouprave da samostalno vode dalji proces transformacije uz pomoć organizacija iz Smart City Savjeta, poručuju organizatori.

Projekat će trajati tri godine, u periodu od januara 2021. do kraja decembra 2023. godine, saopćeno je iz PR & Communications. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.