25.5.2021. 9:51
0
Mlada žena diplomate umrla je nakon vakcinisanja, a poznati infektolog upozorava: Mnogi ovo rade na svoju ruku, a rade krivo
Nakon cijepljenja protiv Covida preminula je supruga slovenskog diplomate koja je bila mlađa od 40 godina, a kako je izvješteno, umrla je od moždanog udara nakon što se je primila Johnson&Johnson vakcinu.

Taj slučaj je prokomentarisao prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski specijalist infektologije i interne medicine te šef Odjela kirurške infektologije bolnice Charite u Berlinu.

- Žena se cijepila Johnson&Johnson cjepivom i nakon 14 dana dobila moždani udar, od kojeg je preminula. Moguće je da je taj moždani udar nastao i kao posljedica cijepljenja, no to se mora istražiti. Ako se to pokaže točnim, onda će to biti prvi takav 'slovenski slučaj'. To je svakako opomena svima onima koji između četvrtog i 14. dana od cijepljenja imaju jaku glavobolju ili eventualni gubitak vida, da se obavezno jave liječniku i urade pretrage. Mislim da veliki broj ljudi koji se boje tromba, preventivno nakon cijepljenja sami na svoju ruku uzimaju aspirin protiv zgrušavanja krvi i to rade krivo. Jer upravo se tada može povećati rizik od tromboze, upozorava dr. Trampuž u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Podsjetimo, kod preminule žene najprije se pojavila glavobolja i imala je otečenu nogu, a na pregledu kod liječnika joj je dijagnosticirana duboka venska tromboza i određena terapija, ali je nakon toga u noćnim satima dobila moždani udar i nakon nekoliko dana provedenih u kritičnom stanju umrla u bolnici. 

Na pitanje ima li garancije da svaka ona osoba koja je jednom primila cjepivo i nije imala nikakvu nuspojavu, može biti sigurna, da nikada, ako se cijepi više puta, neće imati neželjene posljedice, dr. Trampuž ističe da niko ne može dati takvu garanciju, jer imunosni sustav je nepredvidljiv.

- Nikada ne znate kako će neki organizam reagirati na neko cjepivo. Ne postoji test koji će pokazati hoćemo li ili nećemo dobiti nuspojave nakon nekog cijepljenja. Stoga, netko može 100 puta primiti cjepivo protiv Covid-19 virusa i da mu nikada ništa od tog cjepiva ne bude, a da mu 101. cijepljenje izazove tešku nuspojavu. No, kada je tromboza u pitanju, važno je istaknuti da će jedna osoba na svakih 100 tisuća cijepljenih dobiti trombozu, dok će jedan od 100 preboljenih dobiti trombozu. Zato je cijepljenjem rizik od tromboze smanjen tisuću puta, ističe prof. dr. sc. Andrej Trampuž.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.