7.6.2021. 14:30
0
Testiranje brzine: NASA razvija novi ‘Concorde‘ koji će zvuk probijati nečujno!
Prema najavama, prototip aviona X59 poletio bi već početkom naredne godine. Iz razvojnog tima kažu kako bi trebao bi biti znatno tiši u probijanju zvučnog zida.

Agencija NASA sa sigurnošću tvrdi da će iduće godine početi s testnim letovima koji bi mogli započeti potpuno novu eru supersoničnih putničkih letova, piše Daily Telegraph.

"Riječ je o eksperimentalnom avionu koji je zamišljen kao 'tihi' nasljednik prve verzije Concordea, francusko-britanskog putničkog aviona, kojem je za prekookeanske letove iznad Atlantika trebalo samo oko tri sata leta", navode iz njihovog tima.

Concorde, čiji je zadnji let bio davne 2003. godine, je brojku od  stotinjak putnika, prevozio brzinom malo većom od dva Macha (dva puta brže od brzine zvuka). To je bilo dovoljno da za nekih tri sata 'odradi' put između Londona i New Yorka ili možda Pariza i New Yorka.

Concorde je imao jedan veliki problem, naime proizvodio je buku. Zbog gromovitog probijanja zvučnog zida u toku leta, bilo mu je zabranjeno slijetati na većinu zračnih luka pa je u konačnici i bio ograničen na praktički samo dvije redovne linije, ako ne računamo charter letove.

NASA-ini inženjeri nadaju se da kada X59 bude probijao zvučni zid to neće zvučati kao eksplozija, Nadaju se da će biti kao "nježni udarac" koji neće biti glasniji od normalnog razgovora između dvije osobe. Pritom će svojim uređajima prisutni moći mjeriti buku koju X59 proizvodi tokom leta.

"Predviđamo da ćemo prvi let imati na proljeće ili u rano ljeto 2022. godine" rekao je voditelj projekta razvoja nadzvučnog aviona u NASA-i, Craig Nickol.

Prema prvim informacijama, X59 trebao bi letjeti brzinom od 1,4 Macha - ipak sporije od Concordea, ali dvostruko brže od trenutnih putničkih aviona.

Utrku u razvoju supersoničnog putničkog aviona sa strane pažljivo  prati i američka vojska.Već imaju nekoliko ideja o vojnoj upotrebi ovog modela aviona, poput brzog prijevoza vojnih komandanata, diplomata ili čak nuklearnog oružja u vremenu rata. Za kraj zanimljivost da NASA nije jedina koja razvija ovakav tip aviona.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.