18.5.2017. 22:45
0
Hrpa lijepih žena šalje vam zahtjeve na Facebooku? Evo zašto…
Dobili ste “friend request” od atraktivne cure koju nikad niste vidjeli? Ili ste dobar zavodnik ili je stvar u nečem drugom. Prije ovo drugo.

Ne želeći ulaziti u vaše umijeće zavođenja atraktivnih žena, puno je veća vjerovatnoća da ste žrtva potencijalne prevare.
 
Šalu na stranu, malo ko se na Facebooku nije susreo s pošasti lažnih profila. Jedna vrsta takvih lažnih profila, koja cilja na naivne muškarce, uz dobro poznate kladioničarke profile, jesu profili lažnih atraktivnih djevojaka. Naravno, u većini slučajeva nije riječ o nikakvoj atraktivnoj djevojci željnoj vaše pažnje već o najobičnijem prevarantu željnom vašeg novca, a koji se služi fotografijom zgodne djevojke koju je našao ko zna gdje, piše “Index“…

Facebook ima mehanizme kojima štiti korisnike, ali to nije dovoljno

Dijana Dretar iz kompanije “Degordian”, kojoj su uža specijalnost upravo društvene mreže, kaže da Facebook u posljednje vrijeme puno pažnje posvećuje takozvanim “mrtvim” profilima.

“Generalno, što se tiče fake profila, Facebook zaista radi na tome da korisnicima omogući određenu sigurnost na mreži – naprimjer “mrtvi” profili, odnosno oni na kojima se dugo vremena ništa ne događa, redovito se gase, a fake profili se pokušavaju prokužiti na nekoliko načina. Recimo danas je teško imati Facebook profil s nekim izmišljenim imenom jer nas Facebook tjera da to promijenimo u pravo ime i prezime”, kaže Dijana Dretar za “Index”.

Ona dodaje kako postoji još nekoliko mehanizama kojima Facebook želi korisnike zaštititi od lažnih profila.

“Javljanjima od strane nepoznate ekipe doskočili su tako da poruke korisnika koje nemamo dodane kao svoje Facebook prijatelje odlaze pod “message requests” u inboxu i na taj način nas ne ometaju notifikacijama, već ih možemo u miru provjeriti kad to želimo i ignorisati ako tako želimo.

Naravno, uvijek ima fake profila i uvijek će se neko javiti ko je sumnjiv, a to se uvijek može provjeriti kratkim stalkanjem tog profila – ako vidimo da neko ima malo ili nula prijatelja, neko nema mnogo profilnih fotografija ili fotografija s prijateljima, osoba ne objavljuje osobne statuse vezane uz svoj život itd. – tu nam odmah može biti sumnjivo da se radi o fake profilu”, kaže Dretar.

Međutim, Facebookovi mehanizmi (još uvijek) nisu dovoljni. Na stotine i stotine lažnih profila kreira se svakog dana, bilo da je riječ o navodnim atraktivnim ženama, “sigurnim” kladioničarskim dojavama, ljudima koji su nekome promijenili život, ili nečem četvrtom.

(Merima Druškić)

Facebook
0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.