27.2.2022. 21:33
0
Krvoločni barbarin koji je cijelu planetu ujedinio protiv sebe: Ovo je priča o Vladimiru Putinu
To je ozbiljan udarac za Vladimira Putina: ako Turska formalno proglasi ovo ratom, može zatvoriti Bospor i Dardaneli, što znači da ruska mornarica neće moći ulaziti u Crno more.

Prvih dana invazije, turski predsjednik Erdogan pokušao je taktizirati i Putinovu agresiju ne nazivati ratom. Sada, međutim, Erdogan je prihvatio stvarnost: cijeli se svijet ujedinio protiv krvoločnog barbarina Vladimira Putina, piše Telegram.hr.

ZEMAN GA ŽESTOKO KRITIKOVAO
 
S izuzetkom Sjeverne Koreje i Bjelorusije, dvije upropaštene države pod desetljetnim diktaturama, doslovno niko više ne stoji uz ruskog diktatora. Od Kine je jedino uspio dobiti šutnju i suzdržanost na Vijeću sigurnosti UN-a, no bez javne podrške, uz znakove da nisu oduševljeni Putinovim metodama.

“Apeliramo na sve strane da budu suzdržane, kako situacija ne bi eskalirala”, kazala je Kina prije dva dana. Xi Jinping kazao je da podržava što hitnije pregovore Rusije i Ukrajine. Putinovi evropski saveznici brzo su ga se odrekli, a češki predsjednik Miloš Zeman, nekad blizak s Putinom, nazvao ga je “luđakom kojeg treba izolirati”. Invaziju je na kraju osudio čak i Donald Trump, veliki Putinov pristaša i obožavatelj.

ODBIO GA ČAK I SAVEZNIČKI KAZAHSTAN
 
Tradicionalno neutralna Njemačka zauzela je izuzetno aktivan stav protiv Putina: najavili su povećanje proračuna za obranu, slanje oružja u Ukrajinu, te podršku za rigidne evropske sankcije. Njemački kancelar Olaf Scholz održao je moćan govor, kazavši da je došla nova epoha u kojoj moramo braniti slobodu i demokratiju. Pojavio se i prvi oligarh, vlasnik najvećeg ruskog telekoma, koji je kazao kako rat mora završiti.

Čak je i Kazahstan odbio poslati vojsku u Ukrajinu, niti su priznali nezavisnost separatističkih tvorevina u istočnoj Ukrajini, što je Putinu bio povod za početak invazije.

Nakon koje je ostao potpuno sam, ponižen, izoliran i odbačen, i nakon dvadeset godina koketiranja, konačno izopćen iz civiliziranog svijeta. S vrlo malo opcija za dalje: ako pristane na slab mirovni sporazum, ispast će gubitnik i riskirati prevrat kod kuće. Ako nastavi eskalirati situaciju na bojištu, sankcije i izolacija bit će sve gori, piše Telegram.hr.


(Admir O.)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.