2.6.2017. 17:40
0
Žene oboljele od karcinoma dojke strožih su moralnih kriterija
Rezultati istraživanja, koje je u sklopu doktorskog studija provela doktorandica psihologije s Odjela za ženske bolesti i porode Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu Andrea Vlašić, pokazali su da se žene oboljele od karcinoma dojke ne razlikuju od zdravih žena prema pet glavnih crta osobnosti.

Obrazlažući tu svoju tezu, doktorandica Vlašić je u razgovoru za Fenu podsjetila kako je karcinom dojke postao veliki zdravstveni problem suvremenog doba, a sve češće obolijevaju i vrlo mlade žene.

- Iako je otkriveno nekoliko rizičnih faktora prvog reda, oni objašnjavaju tek 25 posto svih vrsta karcinoma. Rizične faktore tražimo i među psihološkim faktorima a dosadašnja istraživanja o povezanosti faktora osobnosti i karcinoma dojke dala su nekonzistentne rezultate - kazala je Vlašić.

Cilj njezinog istraživanja bio je ispitati potencijalne razlike u crtama osobnosti između ispitanica s karcinomom dojke te ispitanica koje nisu imale nikakav oblik karcinoma u povijesti bolesti.

- Žene oboljele od karcinoma dojke u odnosu na zdrave žene pokazale su značajno manju sklonost ka liberalnom razmišljanju, strožih su moralnih kriterija i podložnije vanjskim moralnim autoritetima koje prihvaćaju bez propitivanja - istakla je Vlašić.

Po njezinim riječima, zdrave ispitanice u ovom istraživanju pokazale su se kao osobe sklonije liberalizmu, tolerantnom i otvorenom društvu, otvorenije su novim i alternativnim idejama.

Ovo je, kaže Vlašić, prvi put da se vrijednosti znanstveno povezuju s pojavnošću karcinoma dojke te stoga autorica studije naglašava važnost replikacije istraživanja radi provjere dobivenih rezultata.

U istraživanju je sudjelovalo 40 žena koje su članice udruga oboljelih od raka dojke iz Mostara, Zagreba i Livna, te 39 žena bez karcinoma koje po dobi odgovaraju ispitivanoj skupini.

Tom prilikom, kako navodi Vlašić, upotrijebljen je sociodemografski upitnik i upitnik osobnosti NEO PI-R, u okviru kojih su sudionice ispitane na pet glavnih faktora osobnosti -neuroticizam, ekstraverzija, savjesnost, ugodnost te otvorenosti ka iskustvima.

- Rezultati su pokazali da se ispitivana i kontrolna skupina statistički značajno ne razlikuju na pet glavnih faktora osobnosti, ali je uočena značajna veza karcinoma dojke s dosad neistraženom facetom osobnosti 'vrijednosti - naglasila je Vlašić.

Dodala je kako nema razlike između ispitivanih skupina na pet glavnih crta osobnosti s karcinomom dojke, ali postoji razlika između ispitanica s karcinomom dojke i zdravih ispitanica kada su u pitanju nadosobne vrijednosti.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.