23.2.2021. 20:26
0
Online diskusija o uznemiravanju žena u javnoj sferi
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizovala je danas online diskusiju posvećenu uznemiravanja žena u javnoj sferi, koja je okupila više od 130 predstavnica i predstavnika organizacija civilnog društva, relevantnih institucija, međunarodne zajednice i javnosti s ciljem da definiše preporuke o tome kako sprečavati i rješavati problem uznemiravanja žena u javnoj sferi.

Učesnici su razgovarali i o načinima boljeg razumijevanja posljedica ovakvog zlostavljanja, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

Ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH kazala je da su žene i djevojke počele prijavljivati zlostavljanja i diskriminatorna ponašanja, poručujući da je sada dosta.

- Ovo je pozitivan preduslov za promjenu i važno je da podržimo one koje javno govore o tome. OSCE se pridržava nulte tolerancije bilo kojeg oblika uznemiravanja i vodi sveobuhvatan program borbe protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojkama. Radimo na jačanju institucionalnog odgovora na rodno zasnovano nasilje i na osnaživanju žena kako bi prepoznale i prijavile bilo koji oblik uznemiravanja, a posebno radimo na osnaživanju marginaliziranih žena u tom smislu -  kazala je Kavalec.

Ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist istakla je da je značajno učešće žena na svim nivoima  od suštinske važnosti za demokratsko i održivo društvo.

- Kako bi se borili protiv uznemiravanja žena u javnoj sferi, potrebno je da žene i muškarci zajednički rade na prevazilaženju destruktivnih stereotipa koji onemogućavaju pojedince i društvo da postignu svoj puni potencijal - istakla je Strömquist.

Britanski ambasador u BiH Matt Field naglasio je da se prevelik broj žena u javnom životu u BiH  suočava sa stalnim uznemiravanjem, prijetnjama, insinuacijama i napadima.

- Cilj toga je da se žene osjećaju da im nije mjesto u javnom životu, da ne pripadaju na mjestima gdje se donose odluke. Svi su na gubitku ako se to desi. Politika i politike će biti lošije, donesene odluke će biti lošije. Danas sam ovdje da čujem i bolje razumijem kako se boriti protiv ove grozne pojave, na dobrobit svih - ustvrdio je ambasador Field.

On je također naveo da su  seksistički stavovi i stereotipi široko rašireni u tijelima vlasti, politici, privatnom sektoru, akademskom društvu, novinarstvu, umjetnosti, nauci i tehnologiji, čak i u civilnom društvu i međunarodnim organizacijama.

- Nadamo se da će ova diskusija dati doprinos podizanju svijesti o ovom problemu, te osigurati da ovaj vid uznemiravanja bude široko prepoznat, da se o njemu razgovara i da bude efikasno riješen - podvukao je Field, saoćeno je iz OSCE-a.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.