19.3.2021. 22:55
0
Studija pokazala: U FBiH pozicije u politici i poslovnom svijetu rezervisane su za muškarce
Horizontalna segregacija žena u visokoškolskom obrazovanju i na tržištu rada je evidentna, dok su u isto vrijeme više pozicije u politici i poslovnom svijetu uglavnom rezervisane za muškarce, pokazala je studija koju je proveo Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu (EFSA).

Studija pod nazivom "Zastupljenost i angažman žena na liderskim pozicijama u javnim preduzećima u vlasništvu FBiH" provedena je u saradnji sa Vladom FBiH a finansirala ju je Vlada Velike Britanije, radi identifikacije glavnih barijera sa kojima se suočavaju žene u napredovanju na visoke pozicije.

Navedeno je da se žene u Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim izazovima i barijerama na putu za ravnopravnost, i ta borba prisutna je već decenijama. Iako žene predstavljaju više od 50 posto populacije i 59 posto studentske populacije u visokoškolskom obrazovanju, rodni jaz u pogledu nezaposlenosti i dalje je otporan na promjene, a stopa aktivnosti žena niska.   

Osim toga, istaknuto je da krajem 1990-ih godina prošlog stoljeća dolazi do retradicionalizacije rodnih uloga u bh. društvu, te se javljaju različiti hibridni obrasci patrijarhalnih vrijednosti i normi koje ometaju žene da uspiju u karijeri. 

U studiji su date konkretne preporuke za poboljšanje rodne raznolikosti u upravama, odborima i na menadžerskim pozicijama u javnim preduzećima u FBiH, kao i preporuke za stvaranje pool-a talenata kvalificiranih žena sa potencijalom za liderstvo, koje mogu pomoći da se rodne razlike brže prevaziđu, saopćeno je iz EFSA.

(Fena)

0
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.