7.4.2016. 13:38
0
Taekwondo klinci sklonjeni od poroka ulice
Za razliku od ranijih generacija, djeca danas mnogo više vremena provode u zatvorenim prostorijama i uz minimalne fizičke aktivnosti. Veliki broj mladih se sportom bavi uglavnom putem računara, tableta i konzola za igranje, dok oni koji aktivno treniraju predstavljaju manjinu. Slaba fizička atkivnost negativno utječe ne samo na fizičko, već i na psihološko stanje djece, zbog čega su djeca danas uglavnom neraspoložena, nenaspavana, nezdovoljna i razdražljiva.
Taj problem su prepoznali u Omladinskom pogonu Taekwondo kluba Željezničar, pa su u junu 2014. godine otvorili vrata za najmlađe koji svoje slobodno vrijeme ne žele provoditi uz računar, televizor, ili tablet. Trenutno u omladinskom pogonu trenira između 45 i 50 djevojčica i dječaka, uzrasta od tri do 10 godina, pod budnim okom dvojice trenera Edina Kadrića i Emira Čajića.

Svaki zdravi sport, pa tako i taekwondo, u skladu je sa općim moralnim vrijednostima. Iako je taekwondo danas moderan takmičarski sport, krajnji cilj ove vještine je da u učenicima probudi svijest o ličnim, fizičkim i moralnim mogućnostima, udaljivši ih tako od bilo kojeg oblika nasilja, nepravednosti i poroka. Zato se osim učenja tjelesnih pokreta, još više teži obrazovanju i čistoći duha i oplemenjivanju ljudske naravi kako bi se učenik - čovjek mogao iskreno posvetiti svom radu“, riječi su Edina, koji se sa svojim kolegom Emirom trudi svaki trening učiniti ne samo poučnim, već i zabavnim.

Trenažni program je namijenjen preventivnom obrazovanju djece sportista od tri do sedam godina, te u drugom stepenu od sedam do 12 godina. Cilj je da se polaznicima omogući usvajanje znanja i podstakne razvoj specifičnih sportskih i životnih vještina, koje su protektivni faktori za bolesti.

Nastojimo svakom djetetu pružiti maksimalne uslove za rad, a trenutno u takmičarskom pogonu imamo 20 takmičara koji se takmiče u svim kategorijama“, kaže Emir i dodaje kako mu je žao što zbog nedostatka materijalnih sredstava nisu u mogućnosti da na takmičenja vode kompletnu ekipu.

Na zadnje državno takmičenje smo poveli samo pet takmičara koji su osvojili tri medalje, što je zapažen rezultat za tako kratko vrijeme bavljenja ovim sportom. Da smo imali bolju materijalnu osnovu vjerujem da bi rezultati bili i bolji“, uvjeren je Edin.

Uprkos lošoj materijalnoj situaciji u klubu, Edin vjeruje da će sa svojim kolegama uspjeti ispuniti zacrtane ciljeve, te da će zahvaljujući djelovanju omladinskog pogona TK Željezničar veliki broj djece skloniti sa ulice i pružiti im zdraviji način života.

Među našim polaznicima imamo i desetak  djevojčica i dječaka koji su u stanju socijalne potrebe. Upravo smo u fazi traženja finansijskih sredstva za kupovinu sportske opreme za njih koja će im pomoći da nesmetano treniraju što bi u konačnici trebalo doprinijeti i postizanju boljih rezultata“, riječi su mladog trenera Emira koji vjeruje da će se u budućnosti još čuti za polaznike ovog omladinskog pogona.

Više o ovim mladim sportistima možete saznati na njihovoj facebook stranici.
 
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.