2.3.2018. 16:45
0
Bosanske olimpijske medalje iz Koreje
Sead Čaušević (39), rođeni Sarajlija, od 2014. godine trener Ski Cross reprezentacije Kanade. Njegov Ski Cross tim na Zimskoj Olimpijadi u Koreji osvojio je dvije zlatne i jednu srebrenu medalju, kao i jedno četvrto mjesto. U fizičkim pripremama ovog tima je učestvovao i Musaib Saibo Talić, FIFA trener “A” licence, vlasnik prestižne škole fudbala “Europien Fottbal Scholl”, inače rođeni Sanjanin.

Sead Čaušević je počeo skijati u svojoj četvrtoj godini, godinu prije Zimske olimpijade u Sarajevu. Nakon toga postaje član skijaškog kluba "Željezničar" u Sarajevu i pod vođstvom bosanske skijaške legende Ajdina Pašovića postiže dobre rezultate i postaje  pionirski reprezentativac BiH.

U zimu 1993. seli sa familijom u Vankuver, u Kanadi, i postaje član Whistler Mountain Ski kluba. I tada ostaje reprezentativac BiH i predstavlja BiH na svjetskom juniorskom prvenstvu u Šladmingu (Schladmingu) 1997. godine.Nakon završetka takmičarske karijere svoju ljubav prema skijanju usmjerava na odgajanje mladih sportista. U periodu od 2006. do 2014. godine, kao glavni trener skijaškog kluba Grouse Mountain i Vankuver Ski Tima, postiže zapažene rezultate pa 2014. godine biva izabran da na nivou " Alpine Canada" radi kao trener Ski Cross reprezentacije Kanade. Njegovi Ski Cross takmičari osvajaju odličja na FIS svjetskim takmičenjima. Često ostaje mjesecima u Evropi gdje je najveća FIS konkurencija

Ski Cross tim osvaja tri medalje na Zimskoj olimpijadi u Koreji: dvije zlatne i jednu srebrenu, kao i jedno 4. mjesto.

Inače, Ski Cross je postala popularna skijaška disciplina od prve olimpijske trke u Vancouveru 2010. zbog napetog “head-to-head” natjecanja. Svaka runda ima dosta akcije u obliku skokova, zavoja i taktike preticanja.

Takmičenje počinje sa pojedinačnim mjerenjem vremena za kvalifikaciju u turnir od 32 za muške i 16 za ženskih takmičare. Iako je trenutno svrstana kao FIS Freestyle disciplina, 100 posto takmičara na svjetskom kupu se razvilo u alpskim klubovima. Ski Cross se trenira kroz veleslalom, i superveleslalom, plus dodatni skokovi, kao i dinamika grupnog natjecanja.

Na ovim olimpijskim igrama Sejo Čaušević je stalno bio sa svojim starim prijateljem iz Skijaškog kluba Željezničar Rejmonom Horom.   

Daleka i mala grupa Bosanaca, rasuta po svijetu, ima i svoje medalje. Nisu za BiH, ali su bosanske.


(Patria/Admir Oručević)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.