19.10.2018. 20:34
2
Dženaza i ukop Suada Ćupine sutra na mezarju kod Alipašine džamije
Dženaza i ukop istaknutog i dogogodišnjeg bosanskohercegovačkog sportiste, karate trenera i sportskog radnika, nosioca ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" Suada Ćupine, koji je preminuo 18. oktobra u Sarajevu u 67-oj godini, bit će obavljena u subotu u 13.30 sati na mezarju kod Alipašine džamije.

Ćupina je rođen 11. novembra 1951. godine u Mostaru. Karateom se počeo baviti  1968. godine. U tom sportu je postigao  gotovo sve što je bilo moguće - od zvanja karate majstora osmi dan, do osvajanja medalja kao takmičara i kao trener, ali i velikog broja naučnih zvanja u oblasti sporta.

U bogatoj trenerskoj karijeri ostvario je vrhunske rezultate, posebno kao dugogodišnji selektor karate reprezentacije BiH, ali i trener u Univerzitetskom karate klubu Bosna iz Sarajeva. 

Njegovi karatisti bili su nosioci mnogobrojnih medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava, te drugih međunarodnih i domaćih takmičenja. Ćupina je svoje trenersko ime počeo graditi još u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 1986. do 1992. godine obavljao je funkciju selektora kadetske, juniorske i ženske selekcije u borbama.

Ćupina je bio doktor nauka iz oblasti sporta od 2010. godine. 

Dobitnik  najvećeg ratnog priznanja - "Zlatni ljiljan". Bio je član Patriotske lige Općine Mostar od  aprila 1991. godine.

 Rat ga je zatekao na dužnosti komandira Ratne stanice milicije, CSB Mostar. U TO stupio 8. aprila 1992. godine. Obavljao dužnost Komandanta bataljona, te niz dužnosti u 4. Korpusu Armije RBiH.

Učestvovao u oslobađanju i odbrani Mostara. Za iskazanu hrabrost, sposobnost i lični doprinos u organizovanju i vođenju oružanog otpora agresoru na Republiku Bosnu i Hercegovinu,  1993. godine dodijeljeno mu je najveće ratno priznanje, značka „Zlatni ljiljan“.

(Fena / Haris Ahbabović)

2
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.