24.6.2022. 19:00
0
Amerikanka se onesvijestila u vodi, život joj spasila trenerica: “Naš sport se ne razlikuje od drugih, samo u bazenu, proguramo granice i ponekad ih pronađemo"
Na Svjetskom plivačkom prvenstvu u Budimpešti odigrala se prava drama kada je američka reprezentativka Anita Alvares (Alvarez) ostala bez svijesti tokom svoje izvedbe u finalu umjetničkog plivanja i potonula na dno. Na svu sreću, njena trenerica je Andrea Fuentes je brzo odreagovala i izvukla svoju takmičarku iz bazena te joj na taj način spasila život.

"Veoma smo se uplašili. Morala sam uskočiti jer spasioci to nisu učinili. Bojala sam se jer sam vidjela da ne diše, ali sada je dobro" rekla je Fuentes, koja je ispunila medijske naslovnice zbog svog herojskog čina.

Ono što je najvažnije ejste da je Anita sada dobro, ali se nada da će i dalje biti uz svoj tim. 

“Ja sam zdrava i osjećam se dobro. Zahvalna sam na svim porukama podrške i nadam se da ću i dalje biti uz moj tim. Da li će to biti u vodi ili pored bazena, odlučit ću zajedno sa medicinskim osobljem, ali u svakom slučaju imamo posao koji moramo da završimo“, izjavila je Anita Alvarez.

Amerikanka je opisala kako se osećala prije nego što je počela da gubi svest i da su joj strašne misli prolazile kroz glavu.

“Na samom kraju znam da sam prestala da osjećam ruku, ali sam pomislila da ću dati sve od sebe da završim. Poslije toga se samo sjećam da sam krenula da tonem i pomislila da se ne osjećam baš najbolje. I to je bukvalno posljednje čega se sjećam”, izjavila je takmičarka iz SAD koja je u tim momentima shvatala da je tijelo izdaje.

Selektorka Fuentes je otkrila šta su joj poručili doktori:

“Anita je dobro - doktori su provjerili sve vitalne pokazatelje i sve je u redu: puls, kisik, nivo šećera, krvni pritisak, sve je u redu. Ponekad zaboravimo da se to dešava u drugim sportovima visoke izdržljivosti. Maraton, biciklizam, kros… svi smo vidjeli slike na kojima neki sportisti ne stignu do cilja, a drugi im pomažu da stignu tamo.”

“Naš sport se ne razlikuje od drugih, samo u bazenu, proguramo granice i ponekad ih pronađemo. Anita se sada osjeća dobro, a doktori također kažu da je dobro. Sutra će se odmarati čitav dan i sa doktorom će odlučiti da li može da pliva finale slobodnog tima ili ne. Hvala vam na svim lijepim željama za Anitu”, pručila je Andrea Fuentes. 


(A. Rovčanin) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.