29.12.2022. 8:31
0
Lana Pudar u društvu Novaka Đokovića, Giannisa Antetokounmpa, Luke Modrića, Tijane Bošković, Nikole Jokića, Sashe Vezenkova..
Osamanestogodišnji rumunski plivač David Popovici, svjetski i evropski prvak u disciplinama na 100 i 200 metara slobodno i novi svjetski rekorder na 100 metara slobodno, izabran je za najboljeg sportistu Balkana u tradicionalnoj 49. anketi Bugarske novinske agencije - BTA.

Među 10 najboljih sportista Balkana našla se i najbolja bosnskohercegovačka plivačica Lana Pudar, evropska prvakinja u disciplini 200 m delfin i bronzana na 100 m delfin. Šenaestogodišnja Mostarka nalazi se na diobi devetog mjesta sa 20 bodova, dok je Popovici dobio 64 boda.   

Srbijanski teniski as Novak Đoković je drugi sa 61 bodom. Đoković, koji je titulu najboljeg sportiste Balkana osvojio rekordnih sedam puta, ove godine pobjedio je na Wimledonu i ATP finalu. 

Na trećem mjestu sa 48 bodova je hrvatski nogometaš Luka Modrić, nakon što je ove godine sa Real Madridom osvojio Ligu prvaka i špansku La Ligu, te bronzanu medalju sa reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Modrić je bio pobjednik ankete 2018. godine.

U glasanju je učestvovalo 10 novinskih agencija iz regiona -  BTA (Bugarska), Anadolija (Turska), AGERPRESS (Rumunija), ANA-MPA (Grčka), TANJUG (Srbija), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), ATA (Albanija), MINA (Crna Gora) i FENA (Bosna i Hercegovina).

Konačna lista 10 najboljih sportista Balkana za 2022. godinu:

1. David Popovici (Rumunija) - plivanje                 64 boda

2. Novak Đoković (Srbija) - tenis                          61

3. Luka Modrić (Hrvatska) - nogomet                    48

4. Miltiadis Tentoglou (Grčka) - atletika                 46

5. Tijana Bošković (Srbija) - odbojka                    31

6. Nikola Jokić (Srbija) - košarka                          27

7. Giannis Antetokounmpo (Grčka) - košarka         23

8. Alexander Vezenkov (Bugarska) - košarka         21

9. Lana Pudar (Bosna i Hercegovina) - plivanje      20

10. Taha Akgul (Turska) - hrvanje                          20

(A. Balićevac)

0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.