20.5.2023. 11:09
0
Preminula legenda svjetskog sporta: Jedan od rijetkih koji je podržao Alija
FOTO: David Richard / Associated Press
Preminuo je od najomiljenijih sportista u SAD-u, Jim Brown. On je najpoznatiji po svojim uspjesima sa Cleveland Browns kada ih 1964. godina doveo do titule u NFL-u.

Brown se smatrao najvećim trkačem u historiji sporta u vrijeme njegova umirovljenja i ostao je jedan od najvećih trkača koji je ikada igrao u NFL-u.

1971. Brown je primljen u Kuću slavnih NFL-a čime je postao prvi tamnoputi igrač kojemu je to pošlo za rukom. Pri tome je još jednom promijenio način na koji se tada gledalo na Afroamerikance u američkom nogometu. Njegovim ulaskom u Kuću slavnih također je pomogao svojoj zajednici da bude prihvaćenija u SAD-u.

Browna mnogi smatraju jednim od najdominantnijih igrača sporta uopšte, a on se odlučio umiroviti na samom vrhuncu svoje karijere kada je malo ko to očekivao, nakon osvajanja titule sa Cleveland Brownsima. Takvim potezom šokirao je sve, a sportske terena zamijenio je glumačkim setovima.

Njegov najpoznatiji film je Dvanaest žigosanih, a radio je i na filmovima poput Mars napada, Trkač i Samo igra.

Bio je jedan od rijetkih sportaša koji su podržali Muhammada Alija kada su mu oduzeti pojasi zbog njegovog anti-ratnog stava koji se protivio ratu u Vijetnamu, navodi N1. 



(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.