15.6.2023. 16:42
0
Tuka: Bh. olimpijci zahtijevaju rješavanje problema finansiranja vrhunskog sporta
Komisija olimpijaca Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) na sjednici održanoj 9. juna, koju je predvodio predsjednik Komisije Amel Tuka, jednoglasno je podržala devet zaključaka okruglog stola OK BiH o sistemskom finansiranju bh. sporta kako bi sportisti imali što bolje uslove i postizali što bolje rezultate u budućnosti.

Po riječima Amela Tuke, olimpijci su se usaglasili da se glas sportista treba više čuti kroz rad u komisijama na državnom nivou, te da je neophodno apelovati na donosioce odluka i nadležna ministarstva da uključe sportiste u rad svojih organa i tijela kako bi se čuo glas sportista.

S tim u vezi Amel Tuka je prenio zaključke sa sjednice.

Sportisti traže da se budžeti usklade sa standardima Evropske unije pri čemu bi budžet za sport na svim nivoima, pa i na državnom nivou iznosio jedan posto od ukupnog budžeta, zatim da se usvoje kriteriji po kojima bi se sa državnog nivoa grant raspoređivao isključivo na državne sportske saveze, Olimpijski i Paraolimpijski komitet BiH, odnosno na reprezentacije, reprezentativce i vrhunske sportiste.

Među zaključcima sjednice je i zahtijev da se naprave posebni projekti podrške za mlade olimpijske nade, te potencijalne i evidentne olimpijce, da se formira jedinstven sistem nagrađivanja za ostvarene vrhunske sportske rezultate, da se usvoji Strategija razvoja sporta te da se sredstva od kladionica u kojima se vrši klađenje na sportski rezultat, usmjere u fond za potporu vrhunskih sportista.

Sportisti traže da Vijeće za sport kao vrhovno sportsko tijelo države Bosne i Hercegovine počne sa radom nakon višegodišnjeg mirovanja.

Također od Komisija očekuje veći angažman od bivših sportista koji obnašaju političke funkcije na rješavanju problematike finansiranja sporta, te od njih očekuje konkretne rezultate, jer oni najbolje znaju u kakvom položaju je vrhunski sport

Komisija olimpijaca OK BiH smatra da je odluka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kojom je odbijena podrška sportistima i adekvatno izdvajanje namjenskih sredstava za vrhunske sportiste porazna i sramotna.

Komisija apeluje na Ured visokog predstavnika Christiana Schmidtha i specijalnog predstavnika EU za BiH Johanna Sattlera da u sklopu svojih nadležnosti pomognu i nametnu odluke koje vode ka rješavanju problema sistemskog finansiranja vrhunskog sporta BiH.

Obzirom da se zahtjevi vrhunskih sportista ignorišu već skoro 30 godina i ukoliko se i dalje nastave ignorisati najavljuju da će rješenje potražiti u drugim legalnim oblicima, kao što je mirni štrajk ispred institucija BiH i Ureda visokog predstavnika, te kao krajnja mjera da nijedan sportista neće učestvovati na Olimpijskim igrama, što od njih za sada od njih sigurno ne želi.

(Ajdin B.)

Amel Tuka
0
SPORT
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.