27.7.2024. 16:35
1
Orbanu se nije dopalo otvaranje Olimpijskih igara: “Raskidali metafizičke veze sa Bogom”
FOTO: AP
Mađarski premijer Victor Orban danas je iznio niz kritika na račun "slabosti i dezintegracije Zapada", što je ilustrovano "ceremonijom otvaranja Olimpijskih igara (OI) u Parizu".

Orban smatra da „prazninu“ Zapada odražava otvaranje OI na kojem je odata počast mješovitoj Francuskoj i istaknuta zajednica LGBT+, uz transvestite prikazane oko stola kao na slici Leonarda da Vincija „Tajna večera“ o biblijskoj posljednjoj večeri Isusa Hrista s apostolima.

Orban je govorio u ljetnjoj školi u Bajile Tušnadu, u rumunskoj Transilvaniji, gdje je velika zajednica Mađara. On svake godine tamo drži žestoke govore.

„Postepeno su oni (zapadnjaci) raskidali metafizičke veze sa Bogom, domovinom i porodicom“, ocijenio je premijer Mađarske i dodao da je to rezultiralo „odsustvom javnog morala“ kao na ceremoniji otvaranja OI.

„Zapadne vrijednosti, koje su dugo smatrane univerzalnim, mnoge zemlje svijeta sada smatraju sve neprihvatljivijim i odbacuju ih“, među kojima su Kina, Indija, Turska i arapske zemlje, dodao je Orban, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.

U Francuskoj je na „Tajnu večeru“ tokom svečanosti reagovala i predstavnica francuske ekstremne desnice u Evropskom parlamentu Marion Marechal koja je rekla da teško može da prihvati scene sa transvestitima i muškarcima koji se ljube.

Neki biskupi u Francuskoj su osudili kako su naveli „scene sprdnje i uvrede krišćanstva“.

(Erna H.) 

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.