21.12.2015. 13:47
0
Hrvatska: Za osam posto povećan broj rezervacija za praznike u odnosu na 2014.
Hrvatski ministar turizma Darko Lorencin, prilikom posjete klizalištu na Tomislavovom trgu, koje je jedna od najposjećenijih turističkih ponuda Zagreba u predbožićno vrijeme, izjavio je kako je zimski turizam u Hrvatskoj u stalnom porastu, javlja Anadolu Agency AA).

Poručio je kako su naznake za turističku posjećenost hrvatskih destinacija u praznično vrijeme jako dobre i u porastu u odnosu na prošlu godinu. Stanje bookinga, uspoređeno sa prošlom godinom u istom periodu, poraslo je na razini cijele države za više od osam posto u broju noćenja.

Iznio je podatke kako je u Hrvatskoj od 2012. pojačan finansijski prihod od turizma, s tim da je prihod 2012. iznosio 6,85 milijardi kuna (901 milion eura), a 2015. će se zabilježiti više od osam milijardi kuna (1,06 milijardi eura) prihoda od stranog turizma te oko 1,5 milijardu kuna (200 miliona eura) domaćeg prihoda, u kojega se pribraja ugostiteljstvo i srodne djelatnosti.

Grad Zagreb ima u periodu Božića i Nove godine najveći rast bookinga, slijedi Istra koja ima porast od 16 posto, a  Dubrovnik ima oko 26.000 noćenja, što je 10-ak posto više nego prethodne godine u istom periodu.

Sve turističke destinacije niz godina su u porastu tokom ljeta i zime, izjavio je ministar turizma.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.