9.1.2016. 13:36
0
Prof. Ćatibušić: Bosna i Hercegovina je skriveni turistički dragulj
Iako EU ima duboke nedostatke, alternativa za BiH - da bude isključena dok se druge zemlje regiona približavaju priključenju - bi bila katastrofalna, ocijenila je u intervjuu za novi broj magazina Novo vrijeme irska profesorica Bronagh Ćatibušić.
Prof. Ćatibušić, koja je doktorirala primjenjenu lingvistiku na Trinity Collegeu u Dublinu, kaže kako su male zemlje, kakva je Irska, usprkos našoj nedavnoj ekonomskoj krizi imale mnogo koristi od članstva u EU.

- Ali je, iznad svega, BiH zemlja koja je temeljni dio Evrope. Uzmite u obzir njen položaj, njenu bogatu historiju, raznolikost - ima mnogo toga za ponuditi. Kad je riječ o izazovima, jasno je da su sadašnje političke strukture u BiH prepreka, ali one, nažalost, odgovaraju nekim moćnim ljudima koji nisu previše skloni pozitivnoj promjeni - kazala je prof. Ćatibušić, čiji su život i aktivnosti, osim što je udata za Bosdanca, vezane za balkanski region.

Ističe da, nažalost, Irci ne znaju mnogo o BiH, izuzev nedavnog susreta u kvalifikacijama za Euro 2016.

- Ljudi koji su dovoljno stari da se sjećaju 1990-ih, BiH uglavnom i dalje povezuju s ratom. Ipak, ko god je posjetio ovu zemlju oduševljen je njenom ljepotom, njenim običajima i, naravno, hranom. Zadivljeni su dobrodošlicom u BiH. Lično me privlači raznolikost zemlje - lepeza i smjesa utjecaja, opaki vicevi, rituali oko kahve, činjenica da će te izluditi ali da ćeš je zbog toga samo još više voljeti. Ili planine, ili Vrelo Bosne... Ili, jednostavno, šetnja Sarajevom u ljetnu večer. Bosna i Hercegovina ima mnogo toga za ponuditi, ali je donekle i dalje skriveni dragulj na turističkoj sceni. Znači da zaslužuje više promocije. Ali, mora zadržati i svoj intrigantni karakter - kaže prof. Ćatibušić.
(Fena)
TurizamBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.