21.7.2016. 13:39
0
Raste broj turista iz Kine, od novembra aviolinija Doha-Sarajevo
Pozitivan trend dolaska turista u BiH i Sarajevo nastavio se i u 2016. godini pa je tako u prvih pet mjeseci prema informacijama Zavoda za informatiku i statistiku KS bilo 145.216 turista što je više za 11% u odnosu na isti period prošle godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Portparolka Turističke zajednice KS Asja Hadžiefendić-Mešić kazala je za agenciju Patria da se veliki broj dolazaka turista i ne prijavljuje Turističkoj zajednici KS kakav je slučaj sa dolaskom Arapa u Sarajevo.

- Broj Arapa nije tako uočljiv, ali se njihovo prisustvo manifestuje u broju ostvarenih noćenja. Najveći broj dolazi iz UAE i Kuvajta, ali najčešće odsjedaju u privatnom smještaju. Ostaju duži vremenski period od 15 dana do 2 mjeseca ali nigdje nisu evidentirani – kaže Hadžiefendić-Mešić.

S druge strane, primjetan je rast turista iz Kine, a nekoliko velikih azijskih tour operatora zatražilo je više informacija kako bi uvrstili BiH i Sarajevo u evropsku turu.

- Kineski turisti vrlo su zahvalni turisti i poznati su kao turisti koji najviše troše. Među ostalim zemljama odakle nam dolazi najveći broj turista su Hrvatska, Turska, Južna Koreja, Slovenija, SAD, Srbija, Njemačka, Italija, Austrija.

Kada je riječ o turističkim vodičima, Hadžiefendić-Mešić je pojasnila da su godinama imali primjedbu od legalnih vodiča da pojedinci bez licence vodaju grupe turista, a veliki broj agencija iz inostranstva dovode svoje vodiče.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS polovinom jula počela je sa pojačanim inspekcijskim nadzorima. U postupku nadzora inspektori provjeravaju odobrenja za rad ugostiteljskih i subjekata koji pružaju uslugu smještaja, izdavanje fiskalnih računa, evidentiranje gostiju i obračun boravišne takse, kao i rad turističkih vodiča. Za neevidentiranje gostiju i noćenja, kao i neobračunavanje boravišne takse koja se treba uplatiti na račun Turističke zajednice KS, prekršioci se kažnjavaju novčanim kaznama do 10.000,00 KM. Za rad turističkih vodiča bez odobrenja i iskaznice izriče se novčana kazna do 1.000,00 KM.

Hadžiefendić-Mešić je najavila da bi uskoro u Sarajevo trebao dolaziti i veći broj turista iz Katara jer od novembra kreće aviolinija Doha-Sarajevo.

(NAP)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.