23.7.2016. 19:33
0
Spremate se za putovanje: Evo šta sve vaša putna apoteka treba da sadrži
Za manje povrede koristit će flaster i antibiotska krema, a za grlobolju pastile. Ne zaboravite zdravstvenu knjižicu, a korisno je od doktora uzeti recept za lijekove koje redovno pijete.

Osobe koje boluju od hroničnih bolesti prije putovanja obavezno trebaju povesti računa o tome da na godišnji odmor ponesu dovoljnu količinu lijekova koje inače koriste, pogotovo ako putuju u inostranstvo. Također, korisno je zatražiti od doktora privatni recept za lijekove koje redovno pijete, odnosno njihovu generičku verziju, za slučaj da vam ponestane ili se torbe zagube, savjetuju stručnjaci.

Ukratko:
pumpicu za astmu, inzuline, lijekove za snižavanje krvnog pritiska i masnoće u krvi, lijekove za epilepsiju i slično obavezno morate imati sa sobom. Tu spada i digitalni toplomjer. Sve ostalo uglavnom se može nabaviti i na licu mjesta, u ljetovalištima, no ipak je dobro imati mali neseser s lijekovima za prvu pomoć pri ruci jer se neugodne situacije mogu dogoditi i kad apoteka ne radi.  

- U putnoj apoteci svakako bi se trebao naći pribor za prvu pomoć i saniranje manjih rana i posjeklina: igla i konac, makaze, jedan široki zavoj te nekoliko sterilnih tupfera gaze. Za zaštitu manjih rana i posjeklina dobro je imati i paket flastera.

Tome treba dodati i tripostotni hidrogen za ispiranje rana, koji je pogodan i za djecu jer ne peče. Korisno je ponijeti i mast s antibiotskim djelovanjem kako bi se spriječila upala kod manjih posjeklina ili ozljeda, primjerice Synopen. Ljeti su učestale crijevne viroze, koje mogu pratiti povišena temperatura, glavobolja, mučnina, proljev i povraćanje. Stoga se naoružajte nekim sredstvom protiv bolova, koje ujedno snižava tjelesnu temperaturu, najbolje paracetamolom. Ne zaboravite neki od preparata koji obnavljaju crijevnu floru u slučaju povraćanja ili mučnine, odnosno tablete za zaustavljanje proljeva.

Ali, pripremite se i za mogućnost da promjena mjesta boravka i stres od putovanja izazovu zatvor. U oba slučaja odlična pomoć je čaj od klinčića. Ponesete li pravi klinčić, imate i prvu pomoć u slučaju zubobolje. Imajte na umu da je to samo prva pomoć i svakako posjetite zubara.  

Ne zaboravite i sredstvo za zaštitu od insekata, a osobe koje su već imale jače alergijske reakcije na ubode insekata neće pogriješiti ako ponesu i neki antihistaminik. I ne zaboravite sredstvo za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom, barem za prve dane, dok ne stignete do ljekarne. U slučaju da se javi alergija na sunce, dobra prva pomoć su oblozi od jabučnog octa ili kvasine koji ste pomiješali s vodom u jednakom omjeru, koje treba držati na zahvaćenome mjestu dok se gaza ne osuši pa ponoviti močenje i ponavljati ga što češće.

Djeca često na promjenu reagiraju prehladom i temperaturom. Stoga obavezno treba ponijeti kapi i sprej za nos te sirup za ublažavanje kašlja, ako je dijete sklono upalama grla, te sirup za snižavanje temperature i ublažavanje boli. Dobro će doći dječja mast protiv upala kože na pregibima, na kojima je pojačano znojenje, kao i hidratantno mlijeko za dječju kožu. Čaj od komorača ublažit će probleme s probavom, a korisno je imati i otopinu za rehidraciju, piše 24sata.hr.

Top 5 najvažnijih stvari u torbici za prvu pomoć
1) Flasteri, zavoji i sterilna gaza
Obavezno spremite paket flastera različitih veličina ili široki flaster koji se reže po potrebi. Dobro će doći i široki zavoj te nekoliko tupfera sterilne gaze za ranice i ogrebotine.

2)Mast za opekline i ubode komaraca Mast s antibiotskim djelovanjem, poput Synopena, izvrsna je za manje posjekline te ublažavanje crvenila i svrbeža kod uboda insekata jer djeluje i kao antihistaminik.
3) Paracetamol za upale i bolove
Najbolji izbor je paracetamol u obliku tableta, koji će pomoći i protiv glavobolja koje se prvih dana mogu javiti kao reakcija na sunce te za umorne mišiće.  

4) Čaj od klinčića za zatvor i zubobolju
Čaj od klinčića ublažit će mučninu i zaustaviti povraćanje, ali i grčeve, plinove te nadutost u slučaju zatvora. Zubobolju ublažava prstohvat klinčića između obraza i zuba koji boli.

5)Soda bikarbona za opekline
Kod opeklina od sunca pomažu oblozi sa sodom bikarbonom te mlaka kupka u punoj kadi vode s 250 grama sode bikarbone. Pola žličice pomaže i kod probavnih tegoba.

(Anesa Agović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.