8.8.2016. 15:01
0
Kroz četinarsku šumu, ljekobilje i gljive do litica Novakove pećine
Uprkos tmurnim oblacima i meteorološkoj prognozi koja je najavljivala kišu i grmljavinu, grupa planinara je iz Sarajeva u organizaciji HPD "Bjelašnica 1923" i pod vodstvom Elze Babić u subotu krenula put Romanije u namjeri da pješačenjem, sa startom iz sela Stajna, stignu do Novakove pećine.

Tekst i foto: Bisera Džidić

Planinari su tmurno vrijeme "okrenuli u pozitivnom smjeru" na način da je nije prevruće, a ugodnih 15-tak stepeni su, kako kažu, najidealniji za planinarenje. S pozitivnom mišlju su, nakon što su se kombijem prevezli preko  Pala i Podviteza  do planinarskog doma u selu Stajna, krenuli najdužom od četiri markirane staze koje vode do Novakove pećine, a to je preko Novakovog vrela i Novakove njive.

Kroz četinarsku šumu, laganim hodom, ljubitelji prirode su nakon 3,5 satnog pješačenja i kratkih pauza stigli do omanjeg proširenja s vidikovcem podno Novakove pećine. Preostalo je još desetak minuta uspinjanja, kako je i napisano na putokaznoj tabli. Uz sigurnosnu sajlu i hodanje "četveronoške" kamenitom liticom, koja je gotovo pod uglom od 90 stepeni, uspon završava ulaskom u pećinu.  

Upravo na stijenama oko Novakove pećine se prije rata izvodila praktična obuka sarajevske škole alpinizma.

Pećina je dobila ime po hajduku Starini Novaku,  istorijskoj ličnost iz druge polovine XVI vijeka, porijeklom iz Smedereva. Pobjegao je u hajduke zbog zuluma “proklete Jerine“. Hajdukovao je po Srbiji i Hercegovini, ali se najduže zadržao na Romaniji.

Po dolasku kratko zadržavanje da se razgleda unutrašnjosti  pećine, napravi par fotografije, pogled kroz "prozor" pećine, iz koje se sa 1.515 metara nadmorske vidi Jahorina i Paljansko polje. Minuta šutnje u znak sjećanja  na planinarku Snježanu Krajišnik koja je u decembru 2014. godine pala s litica kod Novakove pećine  u provaliju i od zadobivenih povreda preminula.

U povratku planinari su uživali u darovima prirode, berući ljekobilje i gljive. Kantarion, majčina dušica, menta su upotpunili subotnji izlet. A sunčanice i vrganj ubrani tokom višesatnog hodanja kroz šumu ljubiteljima gljiva su "ukrasile" nedjeljni ručak.

Predvečernji odmor u planinarskom domu, u zgradi nekadašnje osnovne škole, u selu Stajna  bio je u znaku rođendanskog čašćenja. Istaknuti sarajevski violončelista i prof u penziji Petar Olenjuk,  zaljubljenik prirode proslavio je s planinarima svoj 85.rođendan. Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva “Romanija” Radoje Vojvodić, kako to dolikuje dobrim domaćinima, pobrinuo se da sarajevskim planinarima subotnji boravak u domu i odlasku do Novakove pećine bude ugodan.

Da planinarenje nije samo hodanje po brdima i šumama, i da za boravak u prirodi nije neophodan sunčan dan i vedro nebo, potvrdio je subotnji odlazak na Romaniju. Uživanje u prirodi i zadovoljstvo onim što ona pruža, prilagodljivost okruženju, savladavanje prirodnih prepreka ali i vlastitih psiho-fizičkih barijera ispunjavaju planinare novom  snagom i željom za naredni odlazak u prirodu. I upravo u  povratku za Sarajevo razgovaralo se o narednom vikendu i najavljenim planinarskim pohodima.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.