31.8.2016. 22:20
0
Mjesta koje plijene ljepotom: Evo gdje možete za vikend u BiH
Da Bosna i Hercegovina obiluje raznim mjestima koje plijene svojom ljepotom govore i slapovi Kravice i Spomenik prirode Tajan.
Spomenik prirode Tajan 

Park prirode Tajan je planinsko područje na tromeđi kakanjske, zavidovićke i zeničke opštine i prije nekoliko godina postalo je zaštićena zona. Brojni planinski vrhovi, rijeke, jezero, kanjoni, veliki broj endemskih biljnih vrsta, gusto obrasle šume, divljač, pećine, jame, ponori, kameni mostovi sa pećinama, vodopadi, dugački podzemni tokovi, veliko kraško vrelo, arheološka i paleontološka nalazišta čine ovo područje jedinstvenim u regionu. 

U parku Tajan se može odmoriti, opustiti, te mnogo naučiti o prirodnim ljepotama kojima raspolaže BiH. 

Slapovi Kravice 

Vodopad Kravice se nalazi na 50 km dugom toku rijeke Trebižat, oko tri kilometra nizvodno od Vitaljine, u Studencima blizu Ljubuškog. Sa vodenim amfiteatrom ispod slapa promjera 120 metara i visinom od 25 metra, Kravice su jedan od najimpresivnijih vodopada u BiH. Voda je, svojom snagom pada, u podnožju vodopada napravila prirodni bazen. Od dna do vrha slapa, preko sedronosnih slojeva, izrasli su trava, mahovina, alge i lišajevi. Uz slap su nikle konopljika, smokve i topole. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum-karbonata, stari mlin i brodić. Iz lokalne turističke organizacije kažu da je ova lokacija dosta privlačna turistima, kako iz BiH, tako i iz stranih zemalja. Prema njihovim riječima, turistički potencijal Kravica ipak nije maksimalno iskorišten. "Da ima više sadržaja i restorana, ovo mjesto bi bilo jedno od najposjećenijih u BiH", kažu u Turističkoj organizaciji.

(Nezavisne/Alen Avdić)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.