27.10.2016. 10:08
0
Ono što su piramide za Egipat, Mont-Saint-Michel je za Francusku
Mont Saint-Michel je srednjovjekovni burg izgrađen oko samostana svetog Mihovila u Normandiji u blizini Avranchesa u Francuskoj.

Čine ga dvije etaže, prva je 80 metara visoka i više od 20 miliona godina stara granitna stijena, a druga etaža se sastoji od malog sela koje se prvi put spominje 798. godine, moćne opatije s tvrđavom, tornjevima i potpornim lukovima te pripadajućom crkvom. 

Kada se plima dogodi u vrijeme velikih poplava, što se događa oko 50 dana u godini, Mont-Saint-Michel se pretvara u ostrvo potpuno okruženo morem.

Godine 1979. Mont-Saint-Michel je upisan na listu mjesta svjetske baštine u Evropi zbog svog kulturnog, historijskog, arhitektonskog značaja, ali i prirodne ljepote. Victor Hugo jednom je rekao: „Mont-Saint-Michel je za Francusku ono što su piramide za Egipat“.

(Adna Zukanović-Zilić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.