19.12.2016. 17:19
0
Euroazijski tunel koji će povezati dva kontinenta skratit će putovanje za čak 85 minuta
Euroazijski tunel koji će spojiti evropsku i azijsku stranu Istanbula, od utorka će biti u funkciji, a svečanoj ceremoniji otvaranja pored predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i premijera te zemlje Binalija Yildirima, prisustovat će brojni domaći i strani gosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što tunel bude otvoren za saobraćaj, s jedne strane Istanbula na drugu, odnosno između Kazlicesmea i Goztepea, moći će se preći za 15 minuta, umjesto 100 minuta koliko je ranije bilo potrebno.

Dvoetažni tunel ispod dna mora dug je 5,4 kilometara, a ukupna dužina projekta iznosi 14,6 kilometara.

 Prošireni su i putevi na dionicama Sarayburnu-Kazlicesme i Harem-Goztepe, a izgrađene su i raskrsnice, podvožnjaci i nadvožnjaci.

Time što su prošireni putevi na ulazu i izlazu tunela, saobraćaj je dodatno rasterećen, a i doprinijet će očuvanju okoline, jer će dionica Kazlicesme-Goztepe biti najkraća pa će samim tim biti manja emisija štetnih gasova, a i troškova održavanja vozila.

Na projektu su radili istaknuti svjetski inžinjeri, a imat će razvijeni sistem za siguran i neprekidan cjelodnevni saobraćaj. Osim toga, tunel je zahvaljujući savremenoj tehnologiji i metodama izgrađen na takav način da neće biti pod utjecajem rizika od zemljotresa i cunamija.

Također, bit će pogodan za korištenje i tokom nepovoljnih vremenskih prilika. Istovremeno zbog visokih sigurnosnih karakteristika, može biti korišten kao sklonište.

Svaka tačka tunela bit će nadgledana 24 sata dnevno tokom cijele sedmice, a savremena infrostruktura bilježit će brzinu kretanja vozila.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.