10.2.2017. 17:06
0
Francuska uprkos napadima ostaje vodeća turistička destinacija
Francuska je privukla između 82,5 i 83 miliona stranih posjetilaca u prošloj godini, zadržavajući svoj renking vodeće svjetske turističke destinacije uprkos nizu terorističkih napada, izjavio je u petak ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault.

- Ta brojka je niža od rekordnih 85 miliona koji su posjetili Francusku u 2015., a Ayrault je upozorio da se "mnogo posla mora uraditi kako bi se osiguralo da Francuska ostane globalna destinacija".

- Francuska je pretrpila kao destinacija - izjavio je Ayrault na konferenciji za novinare u Biarritzu, jugozapadnom turističkom centru poznatom po surfanju i kasinima.

- Dvije hiljade i šesnaesta je bila izuzetna godina, s napadima, olujama i štrajkovima. To je defintivno imalo efekt odvraćanja, posebno za japanske turiste - dodao je Ayrault.

Čelnici francuskog turizma postavili su prije tri godine ciljnu cifru od 100 miliona posjetilaca godišnje u zemlji do 2020.

Francuska je, međutim, u više navrata bila meta terorista od masakra u satiričnom magazinu Charlie Hebdo u Parizu u januaru 2015.

Broj turista u Parizu posebno je opao otkako je francuska prijestonica bila meta u novembru 2015. kada je u napadima naoružanih ljudi i bombaša samoubica iz radikalne grupe Islamska država ubijeno 130 ljudi.

Detaljnije turističke statistike bit će objavljene u martu.

Jedina trenutno dostupna statistika pokazuje pad od 10 posto bukiranja hotela u Parizu u 2016., dok je broj azijskih posjetilaca naglo opao kao rezultat straha od terorističkih napada, prenosi AFP.

(Fema)

Francuska
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.