15.5.2017. 9:19
0
Zlatibor - zlatna oaza za odmor i uživanje
Bilo da je ova prelijepa planina ime dobila po bijelim borovima sa žutom četinom, magičnim pašnjacima koji se krajem ljeta presijavaju zlatnim tonovima ili po bogatstvu borove šume, Zlatibor jednako zaslužuje da vjerujemo u sve tri legende i sa punim pravom ponosno nosi svoje ime. Prostrana zatalasana Zlatiborska visoravan oivičena borovima, smrekama i jelama, nepregledne bujne livade ispresijecane potočićima i rječicama, čine vazdušnju banju Srbije i turističku lokaciju koju morate posjetiti.


Nadaleko poznata kao zimovalište i lječilište, Zlatibor je planina koja tokom cijele godine posjetiocima pruža raznovrsne sadržaje i idealno je mjesto za odmor i tokom ljeta. Spoj tradicionalnog i modernog zadovoljava ukuse i potrebe i  najzahtjevnih posjetilaca. Uz neizostavne bazene, wellness centre i sportske terene, ovdje možete iskusiti jahanje konja, uživati u vožnji kvadovima, raftingu, paraglajdingu, splavarenju  ili posjetiti jedan od najboljih adrenalin parkova u regiji.



Ljubiteljima prirode i istraživačima preporučujemo posjetu Stopića pećini. Od turističkog centra udaljena je svega 19 kilometara, a svi koji se odluče na šetnju do ovog prirodnog blaga, trud će biti obilato nagrađen. Već impresivan ulaz u pećinu, visok 18, a širok 35 metara, ostavlja bez daha.



Ipak, najbolje tek slijedi. Trnavski potok, rječica koja protiče kroz ovu pećinu, svojim tokom ukrasila je pećinu bigrenim kadama, veoma rijetkim na ovim prostorima. Kade ili prirodna udubljenja, ovičena kamenim zidovima, iz kojih se voda prelijeva u vidu jedinstvenih kaskada, Stopića pećinu svrstavaju među najljepše na Balkanu. Ovaj kanal pod prigušenim svjetlima u svojim čudesnim oblicima i sa svjetlucavim ukrasima koje je priroda hiljadama godina vajala, djeluje nestvarno.Ugođaj upotpunjuje i buka vodopada nazvanog „Izvor života“ i visokog 10 metara. Stopića pećina je, dakle, prirodni fenomen koji naprosto morate vidjeti.



Nedaleko od pećine je i Muzej pod otvorenim nebom „Staro selo“. Jedini muzej na otvorenom u Srbiji svojim autentičnim objektima i eksponatima vrlo živopisno prikazuje život mještana sa kraja 19. vijeka.

Dašak prošlosti sa obronaka Zlatibora najbolje donosi vožnja legendarnim Ćirom. Nostalgično i egzotično putovanje uskotračnom prugom pruža poglede na najljepše pejzaže u Srbiji.



Šangajska osmica jedna je od najatraktivnijih turističko – muzejskih željeznica u Evropi, a mnogi je svrstavaju u jedinstveno graditeljsko remek djelo u svijetu. Na samo 15,5 kilometara prolazi kroz čak 22 tunela, što uz brojne vijadukte i mostove, te  impresivan nagib terena čine ovu željeznički trasu jednom od najljepših, a vožnju velikim zadovoljstvom.  Obnovljeni drveni vagoni  sa početne stanice „Mokra gora“ kreću na  putovanje kroz planinu Šargan. Prva stanica je „Deveti kilometar“ koja označava kilometražu do Bosne i Hercegovine. Zatim parni voz vozi do stanice „Jatare“ na kojoj niko nikada nije kupio kartu, niti je iko do sada na ovoj stanici završio putovanje. Poznata je i po tome što na njoj putnici ne mogu odgonetnuti odakle su došli, ni u kojem pravcu nastavljaju svoj put. A put vodi do „Golubića“, mjesta sa dva luda kamena. Jednim za sreću u ljubavi i drugim koji, prema legendi, donosi sreću ljubavnicima. Stari Ćiro dalje vozi „Do krsta,“ a putovanje Mokrom Gorom završava u filmskom selu poznatijem kao Drvengrad, čuvenom po nestvarno starinskoj atmosferi.

Putovanje na Zlatibor, samo automobilom ili i Ćirom, u svakom slučaju, je izlet koji sigurno nećete zaboraviti. Miran ili aktivan odmor pruža bezbroj mogućnosti. Za smještaj tu je hotel Zlatibor Mona. Srdačni domaćini vaš boravak učiniće više od prijatnog, jer se u ovom hotelu osjećate baš kao kod kuće.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.