28.6.2018. 19:23
0
Turistički Rotary voz neće voziti Unskom prugom 30. juna
Turistički Rotary voz u subotu, 30. juna neće voziti Unskom prugom, što je odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske. Organizatori iz Nacionalnog parka Una i Rotary kluba Bihać bili su stoga primorani otkazati dolazak 200 učesnika i gostiju iz cijelog svijeta.
Jednodnevna turistička vožnja dolinom Une Rotary vozom u prethodnih 15 godina postala je neizostavan segment ponude gostima Nacionalnog parka. Prema riječima dosadašnjih učesnika, iz vagona otvorenog-zabavnog voza do sada su poslane hiljade najljepših razglednica u sve krajeve planete.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske se prilikom odbijanja zahtjeva za prelazak malograničnog prelaza pozvalo na rješenje Agencije za sigurnost željezničkog prometa, u kojem je navedeno da se obustavlja promet zbog nepostojanja uslova za sigurno odvijanje željezničkog saobraćaja. Kasnije je iz iste Agencije stigao odgovor da oni s tim nemaju ništa - rekao je na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije u Bihaću direktor Željeznica Federacije BiH Samir Alagić.

On je dodao kako se upravo na toj pruzi prema sporazumu dvije države odvija i saobraćaj teretnih vozova od 1.200 tona.

- Mi održavamo tu prugu i danas smo se ponovo uvjerili da je prohodna. Zato smo zatečeni ovakvom odlukom - ustvrdio je Alagić.

Organizatori su potcrtali i da je indikativno upravo to da je zahtjev za organizaciju Rotary voza poslan još u martu, a da su prvi odgovor i odbijenicu dobili 7. juna.

- Nakon 15 godina primorani smo otkazati izuzetno važnu turističku manifestaciju za ovaj kraj BiH. Razočarani smo takvim ishodom, pogotovo što smo na vrijeme ispunili sve organizacijske i financijske međudržavne obaveze - ocijenio je direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić.

Iz Nacionalnog parka Una najavili su da neće odustati od spomenutog projekta i da će pomoć tražiti od nadležnih državnih institucija kako se Rotary voz ne bi "ugasio" zauvijek. 

(Fena/Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.