2.9.2019. 9:28
0
Ima jedna kuća u gradu što tjera inat
Ove godine slavi se 155 godina postojanja Sarajevske pivare i to nije samo veliki jubilej za ovu kompaniju, nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. S Pivarom je počela industrijalizacija u našoj zemlji, a u njoj su radile generacije Bosanaca i Hercegovaca i tokom svih ovih godina nije nikada prestajala s proizvodnjom.
U okviru obilježavanja ovog jubileja Sarajevska pivara je kreirala kratke video priče koje govore ne samo o bogatoj historiji naše zemlje, već i ove renomirane kompanije.

Priče sa našeg izvora“ predstavljaju kratke video reportaže iz burne prošlosti Sarajeva, a jedna od priča koje su uvijek zanimljive je i ona o Inat kući.

U listu „Vatan” u oktobru 1891. godine objavljena je i vijest o gradnji Vijećnice koja, pokazaće se kasnije, zbog inata starog Avdage Benderlića – Benderije, neće ići lako kao što se očekivalo.

Gradnja je brzo počela, a tik uz Šeher-ćehajinu ćupriju i Vijećnicu u izgradnji nalazila se mala kuća starog Benderije, kojeg nije zanimalo to što koči gradnju veleljepnog zdanja i koji kuću nije želio prodati ni za kakve pare.

Uz uključivanje najviših zvaničnika tog vremena, hapšenje Benderije i razne druge metode ipak je dogovoren kompromis.

Prenesite mi kuću na drugu stranu da ja gledam svoju Miljacku”, kazao je Benderija, i dogovoreno je da će se kuća, ciglu po ciglu, prenijeti s jedne strane rijeke na drugu stranu, nedaleko od moderne parne pivare koju je 1881. izgradio bečki industrijalac Heinrich Levi.

Kuća je prenesena, gradnja Vijećnice završena 1894., a Benderija je na Miljacku i novu zgradu gledao iz svoje „Inat kuće”. U istom pogledu, zahvaljujući inatu starog Benderije, i danas uz čašu „Sarajevskog piva” mogu uživati njeni posjetioci, turisti i putnici namjernici.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.