5.11.2019. 9:05
3
BiH ima plavi pasoš: Zašto postoje samo četiri boje za pasoše i zbog čega se koriste baš ove boje?!
U svijetu postoje svega četiri boje pasoša, a za svaku boju postoji objašnjenje, objavila je beogradska B92.

Piše: Haris Ahbabović

Objašnjenja boja pasoša u svim zemljama na Planeti su sljedeća:

Crvena

Crvena je najčešća boja za pasoš, a uglavnom je biraju zemlje koje su bile komunističke, ili su to još uvijek poput Srbije, Slovenije, Kine, Rusije, Latvije, Rumunije, Poljske i Gruzije. Također, crvene boje su pasoši skoro svih članica EU, osim Hrvatske.

U državama koje žele da se priključe EU su već nekoliko godina pasoši crvene boje, a to je slučaj sa Sjevernom Makedonijom, Turskom i Albanijom.

Bolivija, Kolumbija, Ekvador i Peru su članovi Andske zajednice nacija, i oni takođe imaju pasoše tamno crvene boje, prenosi B92.

Plava

Plava boja predstavlja "Novi svijet” kojem pripada 15 karipskih država. Plavu boju pasoša koriste i članovi trgovinske unije Merkosur. Od članica ove unije jedino stanovnici Venecuele još uvijek imaju crvene pasoše. 

Građani SAD-a plave pasoše koriste od 1976. godine. Plave pasoše imaju i građani naše zemlje, Bosne i Hercegovine. 

Zelena

Zelene pasoše posjeduje stanovništvo gotovo svih zemalja gdje su muslimani većinsko stanovništvo. Zeleni pasoš imaju i države Ekonomske zajednice država zapadne Afrike, kao što su Burkina Faso, Nigerija, Niger, Obala Slonovače i Senegal.

Crna

Crnu boju koristi svega nekoliko zemalja. Od afričkih zemalja to su Bocvana, Zambija, Burundi, Gabon, Angola, Čad, Kongo i Malavi, a osim njih, crnu boju pasoša koristi i Novi Zeland jer je u ovoj državi crna nacionalna boja.

BiHPasos
3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.