3.5.2021. 14:30
0
Italijanska vlada odobrila planove za restauraciju poda Koloseuma
Italijanska vlada odobrila je plan restauracije poda antičkog rimskog Koloseuma, što će posjetitieljima pružiti priliku da stanu tamo gdje su se nekada borili gladijatori.

Ministar kulture Dario Franceschini najavio je u nedjelju projekat izgradnje drvenog, uvlačivog poda.

Italijanska inženjerska firma Milan Ingegneria dobila je ugovor o dizajniranju poda vrijedan 18,5 miliona eura, javlja BBC.

Očekuje se da će pod biti završen do 2023. godine.

Trenutno dvije hiljade godina star spomenik nema pod. Uklonili su ga arheolozi u 19. stoljeću, izlažući podzemnu mrežu tunela u kojima su bili gladijatori i životinje prije nego što su počeli borbe.

Franceschini je rekao da će "nevjerovatni" novi pod omogućiti posjetiteljima da "vide veličanstvo Koloseuma" iz njegovog središta.

Ministar je rekao da bi se u Koloseumu mogli održavati kulturni događaji nakon što se podu vrati stari sjaj.

Kompanija Milan Ingegneria bila je jedan od 10 konkurenata koji su se odazvali pozivu italijanske vlade za podnošenje ponuda za dizajn novog poda za Koloseum.

Pobjednički dizajn uključuje instaliranje stotina drvenih letvica koje se mogu okretati kako bi se omogućilo prirodno svjetlo i zrak u podzemne komore.

Italijansko ministarstvo kulture saopćilo je da će novi pod od 3.000 kvadratnih metara biti potpuno reverzibilan, ukoliko se u budućnosti naprave planovi za novi dizajn.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.