6.5.2021. 11:25
0
Nakon što je uspješno pobijedila borbu sa opakom bolešću, osvojila i najviši vrh na Mont Everestu
Za mnoge penjanje na Mont Everest predstavlja najteži izazov, međutim ne i za majku i kćerku iz Oklahome koje su pobijedile nešto mnogo teže.

Naime, Valari i Jess Wedel iz Oklahome (SAD) postale su prve majka i kćer koje su zajedno osvojile najviši svjetski planinski vrh. Obje iskusni penjači, na ovaj put krenule su prije nešto više od 2 sedmice.

Ovo je jedan nevjerovatan avanturistički poduhvat za Valeri koja ima 61 godinu i boluje od astme, ali i za njenu kćerku Jess kojoj je 2016. godine dijagnosticiran rak jajnika. Imala je nekoliko operacija i više mjeseci hemoterapije, a sada je bez raka. 

,,Deo našeg oporavka je upravo boravak na planini, uživanje, zabava i jednostavno - život.'' rekla je Jess za CBS NEWS.

Tokom ovog planinskog puta, susretale su sa brojnim vremenskim nepogodama, a na nekim dijelovima vjetrovi su dostizali brzinu i od 60 km/h. 


,,Kada kažemo da koristimo svaki trenuta, zaista tako i živimo jer smo možda danas na mjestu na kojem nećemo imati priliku biti sutradan.'' riječi su majke Valeri.

Kako kažu, iza sebe imaju avanturu života koju svaki planinar priželjkuje i o kojoj sanja, ali je zajedničko vrijeme koje provode zajedno neprocjenjivo. 


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.