13.7.2022. 13:52
0
Najbrža ajkula na svijetu uočena na Mediteranu, na plažama panika
U španskim odmaralištima vlada velika planika, jer je u blizini plaže uočena najbrža ajkula na svetu koja može da se kreće brzinom od 70 kilometara na sat.

Riječ je o mako ajkuli koju su ronioci primijetili na oko 15 kilometara od obale u Barceloni, što je prvo pojavljivanje morske nemani u ovoj oblasti u posljednjih 10 godina.

Kako tvrde ronioci, ova ajkula može da bude duga do pet metara. Trenutno je dužine od dva i po metra.

Ajkulu su sasvim slučajno primijetili ronioci u blizini sela Garraf tokom ekspedicije Udruženja kitova. Inače, ovo udruženje prati kitove, delfine i morske pliskavice zbog dubine voda u ovom dijelu.

Podvodni fotograf David Jara potom je fotografisao spektakularan prizor na fotografiji koja se vidi peraje ajkule u Sredozemnom moru.

"Vidjeli smo veliku crnu sjenku u pokretu. Bili smo pomalo zbunjeni. Ali odjednom smo vidjeli da nešto viri iz mora. Ubrzo smo primijetili leđno peraje", rekao je fotograf za španski list El Pais.

Dodaje da je ovo za njega jedno impresivno iskustvo i u jednom trenutku je poželio da joj se sasvim približi, prenosi Nova.rs

"Ali, ubrzo sam shvatio da to nije najpametnije", rekao je Jara.


"AJKULA U MORU JE DOBAR ZNAK"

Iako je uglavnom izazvala strah, ekolozi kažu da je pojava ajkule "dobar znak" za mediteranski ekosistem jer je ova vrsta morske nemani više nego ugrožena.

Stručnjaci dodaju da je veliki predator daleko od opasnog za ljude i da je ključna komponenta morskog života, jer reguliše brojnost drugih vrsta i pomaže u održavanju ravnoteže morskih ekosistema.

Ajkule plivaju duge rute u potrazi za partnerom sa kojim bi se mrijestila ili plijenom. Uglavnom se hrane glavonošcima i koštanim ribama kao što su skuša, tuna, palamida i sabljarka.

Također, mako ajkule mogu da skoče u zrak kada se zakače na udicu.

Iako je njena brzina, snaga i veličina čine savršeno sposobnom da ubija ljude, ova vrsta uglavnom ne napada čovjeka niti ga tretira kao plen. Smatra se da bi samo mogla da napadne ukoliko je neko uznemirava ili pokušava da je uhvati na uže.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.