22.10.2022. 10:29
0
Nijedan radar ga nije vidio: Kubanac poljoprivrednim avionom sletio na Floridu
Kubanski pilot Ruben Martinez sletio je u petak u 11:30 po lokalnom vremenu na školski aerodrom u Dade-Collieru nedaleko od Majamija na Floridi. Martinez je do SAD-a doletio u starom sovjetskom poljoprivrednom avionu Antonov AN-2 s kojim je poletio iz Sancti Spiritusa te mu je do okolice Majamija trebalo oko sat.

Martinez, inače 29-godišnji civilni pilot kubanske nacionalne aviokompanije, došao je u SAD u potrazi za azilom zbog sve teže ekonomske situacije u njegovoj zemlji. Zadržan je na ispitivanju i još se ne zna hoće li mu Amerika odobriti ostanak na njenom teritoriju.

Martinez je po slijetanju opalio selfie ispred aviona, a američka pogranična policija istražuje kako je moguće da nijedan vojni ni civilni radar nije spazio Martinezovu letjelicu i obavijestio nadležne. Avion je uočen tek nakon što je sletio na pistu.

Američka pogranična policija u zadnje vrijeme ima sve više problema s kubanskim imigrantima koji na sve moguće načine pokušavaju doći do Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Najčešće koriste sva moguća plovila od kojih se neka raspadnu na putu do SAD-a, ali brojna i stignu do Amerike.

Do 2017. godine na snazi je bio tzv. "wet feet, dry feet" zakon koji je kubanskim državljanima omogućio da zatraže politički azil, a kasnije i državljanstvo ako se morskim putem dočepaju američkog teritorija. Taj zakon je 2017. godine ukinuo Barack Obama.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.