25.12.2022. 17:41
0
Wizz Air će imati samo jednu liniju iz Sarajeva
Niskotarifni avioprijevoznik Wizz Air održavat će jednu liniju iz Sarajeva tokom ljetne sezone 2023. Aviokompanija će prekinuti letove između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Londona, aerodrom Luton od 24. marta. Kao rezultat toga, Sarajevo u ovom trenutku više neće biti povezano sa tržištem Velike Britanije putem direktnih letova tokom ljetnih mjeseci, a TUI će prekinuti svoje sezonske zimske operacije 2. aprila, prije nego što budu obnovljene sljedećeg decembra.

Jedina preostala usluga Wizz Aira iz Sarajeva bit će Abu Dhabi, kojim će upravljati njegova podružnica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Usluge ka glavnom gradu Emirata održavat će se četiri puta sedmično tokom ljeta 2023, navodi portal Ex-Yu aviation.

Loši rezultati

Sarajevski aerodrom nije uspio zadržati stalnu liniju do Ujedinjenog Kraljevstva. U martu 2007. godine British Airways je uveo tri sedmične linije od London Gatwicka do glavnog grada Bosne i Hercegovine sa svojom flotom Boeing 737. Međutim, letovi su obustavljeni u oktobru 2008. godine, navodeći kao razlog recesiju i povećanje troškova kao rezultat tadašnje globalne ekonomske krize. 

U septembru 2019. godine, FlyBosnia je započela kratkotrajne trosedmične usluge za London Luton, međutim, zabilježila je loše rezultate na ruti s prosječnim opterećenjem Airbusa A319 od samo 10 posto. Letovi su obustavljeni početkom pandemije koronavirusa, nakon čega je aviokompanija obustavila sve operacije. Wizz Air je započeo letove iz Lutona za Sarajevo ovog marta, nakon nekoliko kašnjenja. Njegov prosječni faktor opterećenja na ruti se kretao oko 80 posto. Turistički prijevoznik TUI otvorio je 

Javni poziv se zatvara sljedećeg petka

Wizz Air je u novembru zatvorio svoju bazu u Sarajevu navodeći inflaciju i rastuće troškove kao svoje odluke. Pritom je prekinuo devetnaest ruta i premjestio svoja dva aviona koji su bili stacionirani u gradu. Sarajevski aerodrom je od tada raspisao javni poziv avio-kompanijama da podnesu svoje prijedloge za otvaranje baze, u zamjenu za poticaje. Aerodrom je 2020. godine raspisao sličan tender na kojem je pobijedio Wizz Air. 

Oni su bili jedini koji su se prijavili. Prema uslovima koje je ovaj put izdao Aerodrom Sarajevo, zainteresirani prijevoznici sljedeće godine moraju otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi se kvalifikovali za poticaje. Vjeruje se da je među zainteresovanima i Ryanair. Rezultat tendera potencijalno bi mogao dovesti do obnavljanja letova za London. Javni poziv se zatvara sljedećeg petka.


(Admir O.)

WIzair
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.