20.5.2023. 10:15
0
Očaravajući prizor: Veliki Movran najviši je slap u Bosni i Hercegovini
Veliki Movran ne možete vidjeti kada želite, nego onda kada to priroda dopusti i omogući da se silna voda obruši s planine Čvrsnice, nedaleko od Mostara. Prizor za pamćenje uslovljavaju količine padavina - kiše i snijega.


Poznatom fotografu Borisu Trogrančiću pošlo je za rukom svojim objektivom uhvatiti veličanstveni prizor, ali nije mu bilo lako.

- Kako biste vidjeli taj fascinantni prizor, potrebno je planirati put i čekati, jer se zna dogoditi da vodopad bude aktivan samo nekoliko sati.

Mene je uhvatila strašna kiša i oluja, pa sam zbog opreme morao čekati satima kako bih mogao fotografisati i snimiti taj zaista nevjerovatni prizor - priča Boris.

Informacije o visini slapa variraju od izvora do izvora (385 - 584 metra), ovisno o načinu na koji se mjerio svojeglavi fenomen, ali u svakom slučaju radi se o najvišem slapu u Bosni i Hercegovini.

Veliki Movran počasti svojim obrušavanjem tek kada se planinski procjep ispuni vodom.

 Ponekad to traje mjesecima, no u sezoni velikih kiša veća je i vjerovatnoća da ćete ga vidjeti - najčešće krajem jeseni, zimi i početkom proljeća.

Tada Veliki Movran i movrančići (manje kaskade) jurnu niz litice Čvrsnice u dolinu Drežanke, pritoke Neretve, piše Punkufer.hr. 



(A.R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.