20.7.2024. 16:15
1
Pojava elitnog turizma: Ovaj grad na crnogorskom primorju je trenutno skuplji od Maldiva
U današnje vrijeme, turistički trendovi se brzo mijenjaju, a cijene smještaja igraju ključnu ulogu u odabiru destinacija. Zanimljivo je da neki hoteli na Maldivima nude povoljnije cijene nego oni na crnogorskom primorju. Međutim, treba uzeti u obzir da troškovi prevoza do Maldiva znatno nadmašuju troškove prevoza do Crne Gore. Dr. Miroslav Knežević, profesor na Fakultetu za turistički i hotelijerski menadžment, objasnio je ovu pojavu u emisiji "Jutro" na televiziji Prva.

"Kad pričamo o samom smještaju, zaista se može vidjeti jedan trend, ne samo u Crnoj Gori već i u zemljama kao što su Albanija i Hrvatska, gdje dolazi do drastičnog rasta cijena u posljednjih godinu, dvije," istakao je dr. Knežević.

Primjerice, Herceg Novi je trenutno skuplji od Maldiva zbog pojave elitnog turizma. Četvoročlana porodica u ovom gradu može potrošiti od stotinu do nekoliko hiljada eura dnevno, zavisno od vrste smještaja - polupansiona ili punog pansiona. Ugostiteljske usluge su skuplje nego u ostalim primorskim mjestima, izuzev Porto Montenegra, Boke i Svetog Stefana. Na ovim lokacijama, cijena kafe dostiže četiri eura, dok pivo može koštati i do osam eura.

Turistički vodič za ekskluzivne destinacije, Milica Pejković, navela je da daleke destinacije postaju sve zanimljivije domaćim turistima. Prije oko sedmicu dana, organizovala je putovanje na Maldive za jedan par koji je dobio "all inclusive" aranžman u privatnom rizortu sa vilom na vodi, bazenom i pristupom plaži za 5.000 eura. Kada se dodaju troškovi avio karata, cijena se kreće između 600 i 1.200 dolara po osobi.

Ne samo Maldivi, već i destinacije poput Mauricijusa, Sejšela, Tajlanda i Kube postaju sve popularnije. "Na ove destinacije možete otići i za 1.400 eura po osobi," kaže Pejković. "Svakako da ne možemo reći da je to nešto skuplje od onoga što se plaća u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Kada nije sezona, na nekim tropskim destinacijama kao što su Maldivi, najjeftiniji aranžman koji obuhvata smještaj i prevoz može koštati oko 1.400 eura po osobi za sedam noći."

Izgleda da su tropske destinacije postale pristupačnije nego što su nekada bile, dok cijene na Balkanu bilježe stalan rast. Turisti sve više traže nove i egzotične destinacije, što mijenja dinamiku turističkog tržišta, piše ATV.

(Erna H.) 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.